Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu

30. listopada 1991. dogodilo se raketiranje Kutine prilikom kojega je na gradskoj tržnici u Kutini poginula prva civilna žrtva. 2019. godine svečano je otkrivena spomen ploča postavljena na pročelje Osnovne škole Vladimir Vidrić za prvu civilnu žrtvu i sve civilne stradalnike u Domovinskom ratu.
 Tom prigodom su danas gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes, ravnateljica OŠ V. Vidrić Snježana Coha, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Damir Badanjak,  predsjednik županijskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Stjepan Hrastnik, pomoćnica pročelnika UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Kornelija Marošević, obitelj prve poginule civilne žrtve Nikole Perića i predstavnici OŠ V. Vidrića položili vijenac i zapalili svijeće uz spomen obilježje. 


Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, u OŠ Vidrić dječji zbor je pripremio kratak program.

Gradonačelnik Zlatko Babić pozdravivši sve prisutne istaknuo je kako su u Domovinskom ratu svi Kutinčani imali velik doprinos, te izrazio suosjećanje s obitelji koja je pretrpjela najveći gubitak. Pozvao je sve prisutne da svojim svjedočanstvima ostave budućim naraštajima istinu o tome koliku su žrtvu njihovi predci podnijeli u borbi za nezavisnost Hrvatske.

Ravnateljica Snježana Coha istaknula je važnost žrtve koju su podnijeli svi u Domovinskom ratu, i civili i vojnici, te kako radi njih danas mladost i budućnost mogu nesmetano se razvijati ne zaboravljajući njihov doprinos. (izvor: kutina.hr)