Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježava se 18. listopada. Ovogodišnji program započeo je svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, a nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac te kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku.

Središnja svečanost obilježbe održana je kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću. Naime, dominantna JNA je u listopadu 1991. godine zaključila kako će se lakoćom pravcem Petrinja – Lekenik – Velika Gorica spojiti s ostalim postrojbama JNA, čime bi Zagreb imala na pladnju. Nikako nisu računali na Farkašić, malo mjesto kraj Kupe, gdje ih je čekalo svega 30-ak pripadnika Crnih mambi i nekoliko lokalnih branitelja koji su im se priključili.

Počast su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali roditelji poginulih hrvatskih branitelja, koordinacija braniteljskih udruga, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik ministra obrane general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Luka Pešut, predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Tigrova i Gromova, gradova Petrinje i Popovače te općina Martinska Ves, Lekenik, Dvor i Topusko.

“Iza nas je 30 godina, Domovinu smo obranili i oslobodili. Ali sloboda koju danas uživamo nije došla sama, ona je krvlju plaćena. Pobjeda u bitci kod Farkašića vratila je samopouzdanje i podigla moral hrvatskim braniteljima te pokazala da je moć u srcima, zajedništvu i ljubavi prema obitelji i Domovini.” – rekao je general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra obrane.

“Vi hrvatski branitelji ste nadahnuće nama mlađim generacijama, koji imamo čast živjeti u istom vremenu s vama. I nije dobro da prođe 200 godina da spoznamo činjenice za koje znamo danas, a činjenica je da ste vi najveći junaci u Hrvatskoj povijesti. Mnogi velikani u hrvatskoj prošlosti pokušali su ostvariti državu, pokušali su ostvariti ono što ste vi ostvarili u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji, hvala vam za domovinu i čestitam vam Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.”, rekao je u svojoj zahvali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, župan Ivan Celjak.