Aktualni sat 3. sjednice Županijske skupštine

Treća sjednica Županijske skupštine, koja je pod predsjedanjem Mije Šepaka održana u četvrtak, 21. listopada 2021. godine počela je uobičajenim Aktualnim satom. Pitanja je postavilo 10 vijećnika, a odgovore je dao župan Ivan Celjak, uz nadopunu suradnika.

Ljiljana Lampert (MOST) pitala je što je s radovima iskrčivanja prostora na kojem se mađarski investitor obvezao graditi novu osnovnu školu u Petrinji. Župan je naglasio kako je Županija obnovila brojne školske objekte u Petrinji i tako omogućila petrinjskoj djeci pohađanje škole u svome gradu. Obnova škole o kojoj je vijećnica govorila, projekt je mađarske vlade, oni određuju tempo radova. Uklanjanje dijela temelja ovisi o idejnom rješenju, koje još uvijek nije dostavljeno.

Lampert je isto tako potaknula temu gradnje spalionice otpada u Kutini. Govoreći o spalionici u Kutini župan je rekao kako je SMŽ nadležna za provođenje javne rasprave i apsolutno nikakve druge nadležnosti vezano uz spalionicu nema.

Mijo Latin (HSS) pitao je župana je li upoznat s načinom i razlozima otkaza direktorici Gospodarenja otpadom Sisak. Latin je rekao da je, navodno, razlog to što se protivila dovozu smeća iz Zagreba. Župan Celjak rekao je kako ne zna detalje o tom prekidu radnog odnosa. O dovozu smeća iz Zagreba župan nema detaljnu informaciju, ali je ponudio kao odgovor svoje promišljanje: „Još prije nekoliko godina sam izjavio da mi se ne sviđa smjer razvoja grada Siska kao destinacije za obradu svih vrsta otpada. To je, možda, nedostatak vizije razvoja grada, ne moramo mi privlačiti investitore koji obrađuju otpad. Mogli smo privlačiti proizvođače, koji će investirati u Sisku.“

Drugo Latinovo pitanje odnosilo se na podjelu hrane građanima s potresom pogođenih područja. „Nitko tko ima stvarnu potrebu neće biti gladan. Sve i jednom stanovniku koji živi na potresom pogođenom području, a ima stvarnu potrebu, bit će osiguran topli obrok. Županija je dobila zadatak da raspiše javnu nabavu vezano uz pripremu i dostavu toplih obroka, na temelju podataka koje dostavljaju jedinice lokalne samouprave. Vlada RH je osigurala sredstva i nitko tko živi na potresom pogođenom području, a ima stvarnu potrebu, neće biti gladan.“ – odgovorio je župan.

Branka Bakšić (SDP) predložila je osnivanje Odbora za obnovu na području SMŽ. Župan je rekao kako je iz materijala za 3. sjednicu Županijske skupštine vidljivo da se ide s novom odlukom o unutarnjem ustrojstvu i da se u novom Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje dodaje i obnova. Unutar sustava SMŽ imat ćemo odsjek za obnovu, koji će raditi s ciljem obnove svih objekata. Županija se odlučila za operativnost, rekao je župan.

Vijećnica Bakšić je rekla i da je potrebna hitna sanacija krova sportske dvorane u Glini. Županija brine o svim svojim objektima i, naravno, nastojat će svaki kvar otkloniti što prije, rekao je župan.

Tomislav Kralj (HDZ) vezao je svoje pitanje uz stanje županijskog proračuna. Župan je odgovorio kako je manjak Proračuna u trenutku primopredaje vlasti u SMŽ bio 51,5 milijuna kuna, a u ovom je trenutku 33 milijuna kuna, što znači da je racionalizacijom poslovanja on smanjen za nekih 18 milijuna kuna. Vlada RH donijela je odluku o 6,5 milijuna kuna koje će se doznačiti Sisačko-moslavačkoj županiji za potrebe uređenja privremenog smještaja na lokaciji učeničkog doma u Sisku i za uređenje stanova koji će biti stavljeni na raspolaganje sugrađanima koji trenutno žive u neprikladnim uvjetima. Ukupne obveze SMŽ u trenutku primopredaje bile su 87 milijuna kuna, sada su 80. „Jedan od naših ciljeva je bila stabilizacija financija, jer znamo da bez stabilnih financija ne možemo ulagati u razvojne projekte. Situacija ni sada nije sjajna, tu je problem s tekućom likvidnošću i zato je izuzetno važna pomoć Države.“

Danijel Berdais (SDP) rekao je kako se po njegovim saznanjima Županijska uprava za ceste sprema na kupnju poslovnog prostora. Župan je odgovorio kako on nema informaciju da će se ta kupnja dogoditi. ŽUC je zadnjih godina likvidan, posluje jako dobro. Upravo je pokrenut postupak skidanja jamstva SMŽ za kredit koji vraća ŽUC. To će Županiji biti dozvoljeno i time joj osnažiti kreditnu sposobnost. Ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina rekao je kako njegova ustanova ništa ne kupuje, nego traži prostor koji bi bio povoljniji od najma koji sada plaćaju. Najmodavac je tražio da se najamnina s 4,5 tisuća kuna poveća na 15 tisuća. ŽUC nije i neće pristati, nego će naći načina na koji će riješiti problem prostora i smještaja ustanove kojoj je na čelu, rekao je Šapina.

Vijećnik Berdais je pitao i što je s obnovom županijske ceste kod Gline, cestom na granici Europske unije s BiH. ŽUC provodi program 50:50, sufinanciranja investicijskog održavanja prometnica s jedinicama lokalne samouprave. Postoji problem likvidnosti, to nije tajna, rekao je župan, upravo iz tog razloga Vlada RH je osigurala beskamatni zajam od 180 milijuna kuna za SMŽ. Dio tog zajma bit će korišten za sanaciju šteta od potresa, to će se opet moći „prebiti“ sa sredstvima koja će nam biti osigurana iz Fonda solidarnosti, a dio će biti korišten za tekuću likvidnost. I ovdje Šapina ponudio još podataka uz županov odgovor. Cesta o kojoj je riječ je jako opterećena, njome se odvija teretni promet kamenoloma. Da bi se u omjeru 50:50 obnovila s gradom Glinom cesta od 18 km, trebalo bi desetak milijuna kuna. I inače se glinskim cestama odvija intenzivan teretni promet, od kojeg ŽUC nema nikakvog prihoda. Grad Glina ima rudnu rentu, ima šumski doprinos, a ŽUC ima samo prihod od registracije, što u konkretnom slučaju, s vozilima registriranim u drugim županijama ili susjednim državama, znači nepostojanje prihoda.

Dalibor Bišćan (HDZ) zatražio je još detalja o gradnji mosta Odra i spajanja Siska s autocestom. Točno je da je u posao uveden izvođač radova na mostu Odra i spojnoj cesti, radovi će započeti, a rok je 20 mjeseci. Na ovaj način Siščani će dobiti siguran ulazak u grad. Na ovaj se projekt veže dovršetak auto-ceste, dionice Lekenik-Sisak. Izabran je izvođač i nadamo se brzom dovršetku tog postupka i početku radova rekao je župan. Ova je auto-cesta važna i za brže prometovanje i odlazak brojnih Siščana na posao u Zagreb, ali i za razvoj gospodarstva na području Županije, posebice u novom financijskom razdoblju, jer znamo da će poduzetnici koji na našem području ulažu u proizvodnju imati bespovratna sredstva: 70% mali, 60% srednji i 50% veliki poduzetnici. Vlada RH je odobrila 25 milijuna kuna za sanaciju šteta na cestama uzrokovanih potresom. Sanirane su sve ceste, trenutno traje sanacija triju klizišta i tri mosta, rekao je župan.

Danijel Kljaić (SDP) je postavio pitanje u svezi javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi SMŽ. Zanimala ga je objava rezultata. Župan Celjak je podsjetio kako su se udruge proistekle iz Domovinskog rata prve odrekle sredstava na koja su imale pravo. Isto vrijedi i za ostale organizacije civilnog društva. Sredstva koja su bila osigurana bit će prenamijenjena za potrebe otklanjanja posljedica potresa. Npr. kod dodatnog prijevoza učenika riječ je o 5 milijuna kuna. Uređenje objekata i zakupi prostora za ustanove koštaju Županiju oko 4 milijuna kuna, na godišnjoj razini. Župan je stoga zahvalio udrugama proisteklim iz Domovinskog rata na njihovom prijedlogu da se sredstva iskoriste za unaprjeđenje zdravstva i obrazovanja, a sve vezano uz sanaciju posljedica potresa.,

Kljaić je pitao i kad će stanovnicima Petrinje biti omogućeno obavljanje fizikalne terapije u njihovom gradu. Župan je zamolio ravnatelja županijske bolnice dr. Tomislava Dujmenovića za odgovor, a dr. Dujmenović je rekao kako bolnica može lako osigurati terapiju, ali nema odgovarajućeg prostora. Dok se ne riješi pitanje prostora ne može se organizirati terapija u Petrinji, međutim Sisak nije daleko i većina pacijenata tamo odlazi.

Mario Markić (HKS) pitao je na koji bi način Županija mogla pomoći u smještaju ljudi koji su zbog potresa morali napustiti svoje domove. SMŽ nema neposrednu nadležnost za privremeni smještaj, ali od prvog dana preuzimanja dužnosti, a znajući u kakvoj se situaciji nalaze mnogi naši sugrađani, Županija se željela aktivno uključiti u rješavanje ovog problema, rekao je župan. Od ustanova u vlasništvu SMŽ zatraženi su podatci o stanovima u njihovom vlasništvu, a koji su neiskorišteni i idući tjedan, možda i prije, počinju radovi na uređenju tih stanova. Riječ je o osam stanova i očekujemo da se u njih može smjestiti tridesetak ljudi. I u Učeničkom domu će biti osiguran smještaj za stotinjak ljudi. U objektu Hrvatskih šuma u Šašu smjestit će se korisnici petrinjskog Doma za starije i nemoćne osobe.

Dubravka Šurlan (SDP) je postavila pitanje o pripojenju domova zdravlja Sisak i Petrinja Domu zdravlja Kutina. Postupak objedinjavanja domova zdravlja pokrenut je sukladno zakonu, rekao je župan. Suglasnost i pozitivno mišljenje dali su Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih biokemičara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska komora zdravstvenih radnika i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Razlog za ovo spajanje je postizanje veće dostupnosti i više kvalitete zdravstvene zaštite u okviru primarne zdravstvene zaštite, a isto se tako radi o financijskom aspektu, koji nije zanemariv.

Domagoj Kelović (HDZ) pitao je kakvi su planovi za pokretanje gospodarske aktivnosti na području naše županije, te kako se ona može uključiti u poticanje razvoja gospodarstva. SMŽ je aktivno uključena u sve aktivnosti poticanja razvoja gospodarstva na svom području. Uskoro ćemo, rekao je župan, izložiti program mjera za razvoj gospodarstva SMŽ, a koji će svakako uključivati i vrlo povoljne kredite i za investitore, ne samo za gospodarstvenike s našeg područja, nego i za gospodarstvenike koji žele investirati na područje naše županije. Radi se o kreditima s kamatom od 1 %, a za obrtna sredstva 0,5 %, s tim da pod određenim uvjetima te stope mogu biti i niže. U suradnji s gradovima i općinama planiramo omogućiti investitorima da imaju 0 % kamate. U okviru Regionalnog centra kompetentnosti oprema nam stiže gotovo svaki dan: peć za karbon, CNC strojevi, koji su vrlo moderni. Planiramo te strojeve staviti na raspolaganje poduzetnicima koji investiraju ovdje i zapošljavaju ljude s našeg područja. Zato je važan projekt dovršetka auto-ceste do Siska i mosta na Odri i pristupne ceste, važno je razvijati poduzetničke zone. Zajedničkim aktivnostima planiramo privući investitore, dobrim uvjetima po pitanju financiranja, ali naš najveći kapital su upravo ljudi i stručnjaci koji mogu staviti svoje znanje, vještine i sposobnosti na raspolaganje za boljitak gospodarstva i za osiguranje dobro plaćenih radnih mjesta, jer su dobro plaćena radna mjesta najbolja mjera demografske politike, zbog čega će ljudi ostajati na području SMŽ.