30. obljetnica oslobađanja Bujavice

U Bujavici je obilježena 30. obljetnica oslobađanja tog mjesta na istočnoj granici područja Grada Kutine. Prvu oslobodilačku akciju izveli su pripadnici I. satnije „Ruža Hrvatska“ 56. Samostalne bojne Kutina. Članovi Udruge maratonaca SMŽ Heroji ne umiru i u čast i sjećanje na ovu akciju i ove su godine trčali od Kutine do Bujavice.
Zapovjednik satnije Zdenko Vugrinović podsjetio je kako je akcije izvedena 14. listopada 1991. godine i zahvalio predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnicima Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije te članovima MK Vilenjacima Kutina i maratoncima što su se odazvali pozivu i sudjelovali u obilježavanju ove važne obljetnice Domovinskog rata.
Bujavica je prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu i zato smo ponosni na našu kutinsku 56. Bojnu, rekao je Zvonimir Fuček, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca. „Danas je poseban dan, obilježavamo što je 56. Bojna izvela prvu oslobodilačku akciju u Hrvatskoj. Tom akcijom je započelo oslobađanje Hrvatske. Naši su dečki prvi ušli u Bujavicu i prvi su oslobodili dio tada okupiranog teritorija Hrvatske.“
„Danas 30. godina nakon oslobođenja Bujavice svjedočimo činu odavanja počasti svim hrabrim ljudima koji su voljeli svoju domovinu, ljudima koji su bili spremni dati svoj život za domovinu i ljudima koji su obilježili našu noviju hrvatsku povijest. Zahvalni smo kutinskim braniteljima za sve što su žrtvovali u Domovinskom ratu kako bi Hrvatska bila slobodna. Njihova akcija i oslobođenje Bujavice bio je početak pobjedničkog puta Hrvatske vojske.“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.
Župan Ivan Celjak, istaknuo je važnost prve uspješne oslobodilačke akcije na području Županije te je čestitao pripadnicima kutinske 56. samostalne bojne.
Sudionici obilježavanja obljetnice oslobađanja Bujavice, odali su počast žrtvama stradalima nakong II. Svjetsko rata kod spomenika u Janja Lipi.