Zašto Kutina ne bi bila središnji Dom zdravlja?

Najave koje dolaze od Sisačko moslavačke županije o spajanju Domova zdravlja Kutina, Sisak i Petrinja u jedinstvenu ustanovu Dom zdravlja Sisačko moslavačke županije, Kutinčani nisu dobro primili i veći dio javnosti složan je u tome da Dom zdravlja Kutina treba ostati zasebna ustanova. Iako najave ovoga poteza argumentiraju uštedama u zdravstvu, poput jedne, umjesto tri uprave i tri ravnatelja, bez posljedica po standard građana u zdravstvu, Kutinčani nisu skloni tom potezu. Istina je da je takva praksa prisutna i drugdje u Hrvatskoj, no Kutina je imala sličnih iskustava u prošlosti koji se nisu pokazali dobrima i većina želi isti ili veći zdravstveni standard. Zato svaki potez koji bi potencijalno to mogao ugroziti građane zabrinjava.
 

O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Kutine kada je Nebojša Čović (HDZ) postavio pitanje o toj temi.
   Gradonačelnik Zlatko Babić rekao je kako će, budući da će do pripajanja doći i u 75% drugih gradova zbog ušteda u zdravstvu, predložiti da se Dom zdravlja Sisak i Petrinja pripoje Domu zdravlja Kutina. Ističe kako ne vidi razloga zašto Kutina ne bi bila središnji Dom zdravlja argumentirajući to dobrom upravom i rezultatima koji su, ako se promatraju svi parametri, bolji od ostalih Domova zdravlja. „Rukovodstvo Doma zdravlja Kutina to može uspješno voditi i doraslo je tom zadatku. Mislim da imamo čvrste argumente za jedan ovakav prijedlog i da ćemo uspjeti uvjeriti Županiju i Upravni odjel na to da se Dom zdravlja Sisak i Dom zdravlja Petrinja pripoje Domu zdravlja Kutina. Time neće biti narušena kvaliteta usluge, čak štoviše naša dobra iskustva prenijet ćemo i u Sisak i Petrinju“, zaključio je gradonačelnik Zlatko Babić.