Započela berba jabuke na velikoludinskom području

Jabuka crvenika ponos je velikoludinskog kraja, inspiracija brojnih umjetnika i jedan od glavnih prihoda voćara Moslavačkog područja. U čast ovom kvalitetnom voću, sedamnaesti puta zaredom, 3. rujna, nešto skromnije zbog epidemiološke situacije, na imanju obitelji Kozarić u Okolima, održala se istoimena manifestacija kojom se obilježava početak berbe jabuka u Moslavini. Tom prilikom organizator, Marijan Gašparec, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine, istaknuo je kako je Moslavina regija koja proizvodi trećinu domaće jabuke.  „Svake godine sve je bogatiji sortiment, no, nažalost cijene otkupa ne prate nova ulaganja proizvođača. Saznao sam cijene dvije kuće i moram priznati da sam duboko potresen. Cijena se kreće od 2,20 do 3,50 kuna. 3,50 kuna je cijena za kilogram prvoklasne jabuke sorte gala koju već beremo i koja djelomice završava na inozemnom tržištu. Kako kreće berba raširenijih sorti cijena pada, pa će cijena idareda biti od 2,20 do 2,50 kuna, zlatnog delišesa od 2,40 do 3 kune, a nešto ekskluzivnijih, sorte fuji i sorte pink lady, od 2,80 do 3 kune.“ – pojasnio je Gašparec.

Prilika je ovo bila i za usporedbu s prošlom sezonom kada je prosječna cijena prve klase bila između 2,50 i 2,75 kuna. Skladištenjem su voćari mislili kako će cijena porasti, no dogodilo se nažalost suprotno.

Uz niske cijene otkupa, proizvođači muku muče s prirodnom nepogodama. Ove su to godine bili kasni proljetni mrazevi i suša. „Zbog nedostatka financijskih sredstava, odnosno zbog nemogućnosti ostvarivanja sufinanciranja projekata modernizacije, mali proizvođači sve češće krče svoje nasade.“ – potvrdio je Vladimir Bohatka, dopredsjednik udruge i predsjednik Općinskog povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, agronom po struci. On je s 0,9 hektara svoju proizvodnju smanjio na 0,64, a slijedeće godine planira i daljnje krčenje voćnjaka. „Jabuka više nije visokoproduktivna kultura na kojoj se može nešto zaraditi. Vi se možete truditi koliko želite, možete imati lijepu i kvalitetnu jabuku, ali ne možete više postići dobru cijenu. U slučaju elementarnih nepogoda, primjerice ako je šteta od mraza 100-postotna, vi možete vratiti maksimalno 56% sredstava. Znači, jednostavno ta proizvodnja više nije isplativa.“ – istaknuo je Bohatka.

Kako je potvrdio Marijan Gašparec, s Hrvatskom voćarskom zajednicom udruga ima dobru suradnju, no, nažalost to se ne može reći kada je riječ o regionalnoj i državnoj vlasti. „Sve ono što mi godinama pokušavamo promijeniti ide jako, jako sporo. Mislim da u politici, u vlasti, pa tako i u nadležnom ministarstvu, nema dovoljno brzine i želje da se proizvođačima pomogne. Nažalost, previše smo osuđeni na sebe i vidimo da to nije dobro. Površine nam se smanjuju, mladi nam odlaze, poljoprivreda je već par godina grana od koje svi bježe.“

Dodajmo i kako su jabuku prije nekoliko godina moslavački voćari izvozili u Sloveniju, Englesku, Dansku i Ujedinjene Arapske Emirate, što pokazuje njenu kvalitetu. U zadnje vrijeme, ne mogu postići plasman na inozemna tržišta, već ju plasiraju na domaće. Stoga apeliraju na potrošače da se ipak okrenu ovim domaćim proizvodima, te time podrže naše proizvođače i kvalitetne proizvode kakva je i ova jabuka crvenika.