U Popovači predstavljena knjiga „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori: Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu”

U popovačkom Domu kulture 21. rujna je predstavljena knjiga „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori: Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Stipe Pilića i Blanke Matković.

Okupljene je na početku susreta pozdravio gradonačelnik Josip Mišković zahvaljujući autorima na gostovanju u Popovači.

Dokumenti na kojima se temelji ova knjiga rezultat su dugogodišnjeg istraživanja hrvatske suvremene povijesti započetog 2006. godine u sklopu samostalnog istraživačkog projekta „Hrvatska povijest 1941.- 1948.“ u realizaciji istraživača mr.sc. Blanke Matković i Stipe Pilića, prof. povijesti, koji su 2008. osnovali Hrvatsku družbu povjesničara ‘Dr. Rudolf Horvat’. Tijekom navedenog razdoblja prikupljen je velik broj arhivskih dokumenata te je pregledano nekoliko tisuća fondova i zbirki u arhivima i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom kraljevstvu (Londonu).

Kao konačan cilj ovog istraživačkog projekta autori ističu razotkrivanje prešućenih detalja iz suvremene hrvatske povijesti i predstavljanje rezultata istraživanja, između ostalog i kroz zbornike dosad većinom nepoznatih i neobjavljenih dokumenata.

Članovi HDP „Dr. Rudolf Horvat“ posebno su posvećeni istraživanju onih zemljopisnih područja na kojima su zabilježeni masovni zločini i teška kršenja ljudskih prava, koja su dugoročno obilježila određeni prostor u kontekstu ratnih gubitaka kojima je u proteklih sedam desetljeća bilo, kako napominju, manipulirano u različite svrhe. Kako naglašavaju, to je rezultiralo još dubljim podjelama u društvu i drastičnim političkim tenzijama koje su onemogućile objektivan znanstveni pristup takvim temama. Među ovim temama se svakako se ističe mjesto Jasenovac, odnosno logori koji su ondje postojali u razdoblju od 1941. do najmanje 1948. godine.

Uz opsežnu prezentaciju autori su na predstavljanju knjige u Popovači naglasili da vremenski ovaj naslov na 640 stranica stavlja naglasak na razdoblje od 2. svibnja 1945. do otprilike 1964., iako je neophodno dotaknuti se događanja sve do danas. U prvom dijelu knjige tako je predstavljen pregled povijesnih zbivanja prije spomenutog datuma, dok je u drugom dijelu naglasak stavljen na problematiku istraživanja demografskih i ratnih gubitaka. U posljednjem dijelu knjige autori se osvrću na dosad otkrivena grobišta na jasenovačkom području te problematiku Jasenovca u najnovijoj hrvatskoj povijesti i politici.