Sigurnost prvašića u prometu

U prve razrede osnovnih škola na području Hrvatske upisano je oko 40.000 prvašića, a njih 1388 učenici su osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije.

Upravo toliko imamo i novih sudionika u prometu zato policija u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa poduzima razne aktivnosti, a sve kako bi djeca u prometu bila sigurnija.

Najpoznatija od svih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“.

S početkom nove školske godine policijski službenici su, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te su zahtjevali otklanjanje uočenih nedostataka.

Tijekom jesenskih mjeseci policijski službenici održati će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, te će im podijeliti prigodni promidžbeni materijal.

Tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Također, nadziru se i autobusi kojima se organizirano prevoze djeca.

Policijske aktivnosti i način njihova provođenja usklađen je s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj, tako i na lokalnim razinama.