Predstavljena Konzervatorska studija Grada Kutine

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini danas je predstavljena Konzervatorska studija Grada Kutine koju je izradio Upravni odjel za zaštitu kulturne baštine iz Ministarstvu kulture i medija RH.
 Stručni tim na ovoj je studiji radio oko dvije godine čime je Kutina dobila valoriziranu podlogu za sva daljnja planiranja i zahvate u prostoru. 

 Tomislav Petrinec, glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu u Upravi za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture istaknuo je kako je riječ o opsežnom dokumentu.
“Ova studija očitava sve slojeve graditeljske i arheološke baštine s područja Kutine i sistematizira sve podatke koje postoje na jednom mjstu, valorizira ih i daje smjernice i uvjete za postupanje u prostoru. Dokument je javan i predstavlja podlogu za prostorno planske dokumente za donošenje novih ili izmjenu postojećih”, rekao je Petrinec.
  Za građane ova će studija značiti informacije o statusu nekretinina vezano uz potencijalne zahvate, ali I podlogu nadležnom odjelu za postupanje.

 Studija predstavlja interdisciplinarni rad povjesničara umjetnosti, etnologa, arheologa, koji su u timski radili rekao je Igor Cindrić, viši stručni suradnik u Ministarstvu kulture, Konzervatorski odjel Krapina,  i voditelj tima:
“Na izvedbi studije sudjelovali su i drugi kolege s raznih institucija Filozofskog fakulteta, Muzeja Moslavine i drugi suradnici koristeći arhivu i ostale podatke. Studija je rađena oko 2 godine, a terene poznajemo jer na njima radimo  15 godina, ali katastarske čestice i objedinjavanje je bilo zahtjevno. Drugi dio je valorizacija studije uz niz stručnjaka koji su valorizirali te građevine po kojima su one selektirane. Katalog će služiti vlasnicima nekretnina da se zna što mogu na svojoj kući ili okućnici raditi”, rekao je Cindrić.
 Za arheološki modul u ovoj studiji bio je zadužen arheolog Muzeja Moslavine Kutina, Antonio Džaja.
“Na području Kutina imamo 29 lokaliteta, najviše srednjovjekovnih ali i prapoviejsti i antike. Svrha studije je upoznati javnost s tim lokalitetima jer ljudi nisu upoznati s položajima i njihovim značenjima pa je dosad bilo i devastacije tih lokaliteta”, ističe kutinski arheolog.

Gradonačelnik kutine Zlatko Babić rekao je kako Grad Kutina ima kvalitetnu prostornu plansku dokumentaciju, a Konzervatorska studija još je korak dalje u tome. “Konzervatorskom studijom sačuvat će se će građevinska baština koju Kutina ima na više lokacija od Crkve, Muzeja Moslavine, Pučkog otvoreeog učilišta…Također je stvoren temelj za svako daljnje postupanje u prostoru i zato je ova studija važna za Grad Kutinu”.

Predstavljanju Konzervatorske studije nazočili su i djelatnici nadležnih gradskih odjela, među kojima i pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i gradnju, Snježana Šlabek Ohman.