Održana 4. sjednica Općinskog vijeća Velike Ludine

U prostoru vijećnice održana je 4. sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Ludina. Na Dnevnom redu bilo je 11 točaka, a prisustvovalo joj je 8 od 13 izabranih vijećnika.

Prilikom usvajanja Dnevnog reda vijećnik Dražen Kralj (HSP) tražio je dopunu, no ona nije usvojena. Riječ je bila o Izmjeni odluke o koeficijentima za obračun plaća općinskih djelatnika. Naime, do izmjene koja je bila na posljednjoj radnoj sjednici koeficijent za domara iznosio je 2,2 te je smanjen na 2,0, a vijećnik Kralj tražio je da se on vrati. O istoj se temi raspravljalo na aktualnom satu.

Vijećnik Kralj obrazložio je kako se boji da je riječ o političkoj osveti budući da je domar, Dario Hegel, bio kandidat za načelnika na prošlim izborima.

Načelnik Dražen Pavlović (HDZ) pojasnio je kako nije riječ o nikakvoj političkoj osveti već o izjednačavanju plaća s ostalim djelatnicima koji obavljaju slične poslove. „Mi smo Dariovu plaću približili tim plaćama, još uvijek je nešto viša nego plaće djelatnika u Ludini d.o.o., Mi se nikad nismo politički obračunavali s nikim, pogotovo se ja ne bi obračunavao s Dariom, osobno ga smatram prijateljem, prijatelj je i većine od vas, mi smo mala sredina.“

Zaključivši raspravu o ovoj temi načelnik je pojasnio kako bi eventualno zadržavanje koeficijenta domara potaknulo niz povećanja plaća, što u trenutnoj situaciji, zbog smanjenih prihoda, prouzročilo bi dodatne troškove koje si općina ne može priuštiti.

Također, vijećnik Kralj upitao je načelnika hoće li se Dan općine vratiti na Dan župe budući da većina općina svoj dan obilježavaju na dan zaštitnika ili pak na dan osnutka općine. Načelnik i vijećnici zaključili su kako o toj temi treba posvetiti više pažnje, ali da su u načelu suglasni povratku na zajedničku proslavu s Danom župe.

U nastavku aktualnog sata načelnik Pavlović vijećnike je upoznao sa situacijom u komunalnom poduzeću EKO MOSLAVINA. Pritom je izrazio žaljenje zbog „povlačenja“ ove teme kroz medije zato što je još pri samom izboru direktora, a nakon odlaska tadašnjeg direktora Slavka Sokola u mirovinu, smatrao kako gospođa Cvrtila nije adekvatna osoba za tu funkciju. Naglasio je i kako se toj odluci opirao i gradonačelnik Popovače, koji je također član Skupštine ovog zajedničkog komunalnog poduzeća, no, Grad Kutina, odnosno gradonačelnik Babić koji je zastupnik većinskog vlasnika ipak se odlučio na imenovanje gospođe Cvrtile.

„Mi smo upozoravali da gospođa Cvrtila nema potrebne vještine ni znanja i da se to ne bude dobro završilo. Dakle, što se dogodilo. Ona je četiri godine ratovala s djelatnicima koje je zaposlio bivši direktor, dakle koji su došli u vrijeme gradonačelnika Rudića. Oni su imali određena znanja i mi smo joj savjetovali da ne stvara probleme već da ih zadrži budući da će novim djelatnicima trebati određeno vrijeme da nauče kvalitetno obavljati posao. Nažalost, ona nas nije poslušala, brojni su nam se djelatnici žalili. To je dovelo i do niza sudskih sporova koji su podignuti protiv nje. Gradonačelnik Babić, kao predstavnik većinskog vlasnika, morao je razgovarati s njom da vidi na koji se način mogu popraviti određene stvari, odnosno kako zadržati određene radnike te na koji način poslovanje zadržati povoljnim. Dakle, nigdje Babić nije rekao „nešto moraš napraviti pa ću ja tebi zauzvrat napraviti to“, već ju je kontaktirao kada bi se njemu ljudi žalili na njezine postupke.  Znači, nigdje nije rekao kao Sabo u Vukovaru „ako ti glasaš za mene ja ću tebi onda dati to“! Ja zaključujem da će ovo jako dobro proći za nas kao suvlasnike, da ćemo mi promijeniti direktoricu. Mi se njoj ne osvećujemo, htjeli smo ju smijeniti i ranije, ali smo se dogovorili kako će to biti nakon izbora. Ona je to saznala i sada se osvećuje na ovaj način.“ – pojasnio je načelnik Pavlović.

Aktualni sat zaključen je riječima predsjednika vijeća koji je želio upoznati vijećnike s konstituiranjem Savjeta mladih za čiju je predsjednicu izabrana Tihana Kasunić, a za potpredsjednika Valentino Kamenščak.

Vijećnici su u daljnjem tijeku sjednice jednoglasno usvojili II. izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Proračun je zbog manjih priljeva smanjen te sada iznosi 16.595.800,00 kuna, a to je izazvalo manjak sredstava za određene investicije, pa će se one odrađivati početkom nove građevinske sezone u proljeće 2022. godine. Riječ je o uređenju groblja, asfaltiranju ulice Bukovec i izgradnji vodovoda u Ludinici, dok će se zamjena postojeće javne rasvjete provesti nakon što se utvrdi kvaliteta probno postavljenih 20 rasvjetnih tijela u Katoličkom Selišću.

Jednoglasno su usvojena Godišnje izvješća poduzeća Ludina d.o.o. za 2020. godinu, te Izvješća o provedbi plana i programa rada Dječjeg vrtića u prošloj pedagoškoj godini.

Također, vijećnici su jednoglasno donijeli odluke o povećanju naknade članovima vatrogasnih postrojbi DVD-a Vidrenjak i DVD-a Velika Ludina za sudjelovanje na vatrogasnoj intervenciji, kao i donošenje naknade za predsjednika i zapovjednika središnjeg općinskog vatrogasnog društva.

Uz vatrogastvo se veže i davanje suglasnosti  za provedbu projekta „Dogradnja i rekonstrukcija projekta zgrada javne namjene“ DVD-a Velika Ludina kojim bi se omogućio prostor za adekvatno skladištenje vozila i opreme te provođenje redovitih aktivnosti, a čija je vrijednost veća od 1,2 milijuna kuna. Pri pripremi i prijavi ovog projekta na Mjeru 7.4. općini pomaže i SIMORA stoga se vodstvo općine nada uspješnom odgovoru od strane resornog ministarstva.

Među posljednjim točkama bilo je donošenje Odluke o odabiru ponude o prodaji poslovnog udjela u trgovačko društvu Moslavački list. Naime, vijećnici su jednoglasno prihvatili ponudu Grada Kutine u iznosu od 285.488,50 kuna, koja je bila i jedina pristigla.

Uz to, vijećnici su donijeli Odluku o  prodaji nekretnina u općinskom vlasništvu,a riječ je većinom o poljoprivrednim površinama na području Ludinice i Gornje Vlahiničke za koje već postoje zainteresirani kupci. Također, jednoglasno je donesena i Odluka o davanju suglasnosti za objedinjavanje čestica na zahtjev tvrtke Moslavačka dolina iz Mustafine Klade koja planira izgraditi turistički kompleks u tom naselju.