LAG “Moslavina” dodijelio Odluke o odabiru projekata odabranih na 6. LAG natječaju

Upravni odbor LAG-a “Moslavina” na 25. sjednici održanoj 16. rujna 2021. godine donio je Odluke o odabiru za ukupno 12 prijava projekata odabranih na 6. LAG natječaju za Tip operacije 1.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“.

Nakon sjednice održana je svečana dodjela Odluka o odabiru projekata.

„Natječaj je to za potpore velikim poljoprivrednim gospodarstvima, dakle onima koja su veća od 8 tisuća eura ekonomske veličine i čije potpore, nažalost, nisu tako izdašne kao za male poljoprivrednike. Dakle potpore iznose 50%, a za 3 poljoprivrednika koji su tzv.mladi poljoprivrednici one iznose 70%. Ukupno lokacija potpore je 1,3 milijuna kuna, to nažalost nije puno, ali riječ je o ostatku budući da smo već podijelili 17 potpora u ukupnom iznosu od 3 milijuna, a sad dijelimo 12 potpora. Područje LAG-a je veliko i cilj nam je da što više poljoprivrednika dobije ove potpore.“ – pojasnila je voditeljica LAG-a Anica Lenart.

Prisutnim nositeljima projekata obratili su se predsjednik LAG-a, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i dopredsjednik LAG-a, načelnik općine Križ Marko Magdić.

Predsjednik LAG-a „Moslavina“  tom je prilikom naglasio kako je u ovom obračunskom razdoblju za LEADER mjeru ostvario ukupnu potporu veću od 21 milijun kuna, najviše od svih LAG-ova u RH te im je čestitao na tome, a potpisnicima ugovora poručio kako su njihovi projekti hvalevrijedni pojasnivši pritom sam postupak provedbe ovog natječaja. „Naša Lokalna akcijska grupa sve to priprema, taj posao nije jednostavan. Bez obzira što nam se nekada čini da je riječ o malim potporama, kada vidimo što je sve trebalo napraviti kako bi se do njih došlo, a posebice kada vidimo rezultate provedbe projekta, možemo biti zadovoljni. Također, edukacija koju poljoprivrednici tim putem imaju, doprinosi i pripremi za nove projekte, bilo putem LAG-a ili putem EU fondova.“

„Znam koliko je teško, posebice u ovom administrativnom smislu postići ovaj uspjeh, teško je i nama koji smo predstavnici jedinica lokalne samouprave. Ustrajte i dalje na provedbi projekta, vjerujem da će vam potpore dobro doći.“ – istaknuo je dopredsjednik LAG-a Marko Magdić čestitavši potpisnicima ugovora.

Veliki poljoprivrednici, koji su ostvarili potporu po ovom LAG Natječaju i dalje najviše ulažu u modernizaciju svojih imanja kroz kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i opreme, ali i za podizanje i/ili opremanje novih višegodišnjih nasada, što svakako doprinosti razvoju poljoprivrede i gospodasrtva na području koje pokriva LAG „Moslavina“.