Dorijan Lendvaj apsolutni pobjednik 28. srednjoeuropske informatičke olimpijade

Na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2021, koja se od 1. do 5. rujna održala u online formatu, a domaćin je bio Zagreb, mlada hrvatska informatička reprezentacija osvojila je sedam medalja.

U konkurenciji 48 natjecatelja iz 11 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su dvije zlatne, jednu srebrnu i četiri brončane medalje, čime je Hrvatska zauzela odlično drugo mjesto u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.

Jedan od naših osvajača zlatne medalje, Dorijan Lendvaj iz Popovače, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni pobjednik natjecanja.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika do 20 godina starosti i dva voditelja.

Osvajače te mentora učenika hrvatske informatičke reprezentacije i ravnatelja XV. gimnazije prof. savjetnika Nikolu Dmitrovića i odgovornog voditelja, tajnika Hrvatskog saveza informatičara Krešimira Malnara primio je predsjednik Zoran Milanović uz kojeg je bila i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.