Voloderski konjanici vjerni tradiciji

Pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“ na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja vjeran i to neprekinuto 25 godina ostaje poznati moslavački maraton arapskih konja. Prilagođeno epidemiološkim uvjetima za ovogodišnju petodnevnu dionicu kružnog tijeka koja je krenula iz Volodera, prema Kutini, Bujavici, Lovskoj, Trokutu, Koritima , Lipiku, Pakracu, Kusonjama, Bučju, i Garešnici do Volodera pobrinuli su se članovi Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, jahači: Željko Petters, Deni Stanić, Tanja Petters, Sanja Petters i Domagoj Petters.

Domaćin ispraćaja pred Društvenim domom u Donjem Krijavu bio je Grad Popovačaa s gradonačelnikom Josipom Miškovićem, uz kojega je bio i njegov zamjenik Lovro Miklaužić te voditeljica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić. 

Nakon himne u izvedbi KUD-a „Moslavec“ iz Volodera sudionike uz spomen obilježje poginulim policajcima pozdravio je  u ime svih branitelja Stjepan Hrastnik, predsjednik županijskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. 

„Od prvog dana sam s ovim konjanicima i moram reći kako ovih 25 godina nije malo, a upravo to što obitelj Petters daje za branitelje, jako je važno i na tome im se od srca zahvaljujem.“ – rekao je Hrastnik.

Riječi podrške uputio im je predsjednik Mjesnog odbora Voloder Danijel Sučija, a posebnu zahvalnost za sve dosadašnje maratone izrekao je gradonačelnik Josip Mišković.

„Voloder i Grad Popovača ponosni su na ovaj projekt. Mislim da je to jedan od jedinstvenih u Republici Hrvatskoj i ono što je obitelj Petters s ekipom napravila, to je zaista hvalevrijedno. U ime svojeg zamjenika, Turističke zajednice koja naše konjanike uvijek podupire, te u svoje osobno, zahvaljujem na trudu i upornosti u njegovoj provedbi.“ – rekao je na ispraćaju konjanicima gradonačelnik Mišković.

“Svih ovih godina konjaničkim maratonom promovirali smo svoj kraj kao i konje koji u njima godinama obitavaju. Ovogodišnjih 5 dana maratona s nama u mislima će biti i naš preminuli glasnogovornik i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini, Dragutin Pasarić.” – istaknuo je Željko Petters, organizator maratona.

Konjanike i njihov put blagoslovio je vlč. Marijan Štingl, župnik iz Volodera.