Umro je Mirko Knjižek, dugogodišnji predsjednik Češke besede općine Lipovljani, kulturni djelatnik i pjesnik

Mirko Knjižek iz Krivaja, društveni aktivista, jedan od obnovitelja i dugogodišnji predsjednik Češke besede općine Lipovljani, umirovljenik INA-e, kulturni djelatnik, humanist i pjesnik, preminuo je u subotu, 31. srpnja, u 71. godini života. Iako ozbiljnije bolestan, smrt je iznenađujuće došla na pozornici u Prijedoru, na javnom pjesničkom nastupu, koje je jako volio i u kojima je uživao. Smrt ga je zatekla u zajedništvu s ostali članovima Češke besede općine Lipovljani, čijem je radu posvetio zadnjih 15-tak godina života.

Rođen je 7. listopada 1950. godine u Krivaju, u obitelji čeških doseljenika Knižek. Osnovnu školu završio je u Krivaju i Banovoj Jaruzi, srednju u Kutini, peti stupanj strojarstva u Zagrebu. Veći dio radnog vijeka proveo je kao zaposlenik INA Naftaplina, na istraživanju nafte i plina. Radio je na hrvatskim radilištima, a više godina i na stranim naftnim poljima u Iraku, Tunisu, Libiji, na Malti i u Italiji. Bio je i član grupe nagrađenih inovatora INA Naftaplina.   

Dolaskom u mirovinu više se posvećuje kulturnom, manjinskom i humanitarnom radu. Sklon pisanju od mladosti, u mirovini se više posvećuje toj ljubavi, pa uz suradnju s nekoliko tjednika i revija, poput Jednote i Otoka Ivanića, za koje piše humoreske i pjesme, objavljuje i dvije zbirke pjesma. Prva ‘Sve moje ljubavi’ tiskana je 2015. godine, a druga ‘Na pravome putu’ tiskana je 2019. godine, kao članu Književno likovnog društva iz Rešetara. Obje zbirke su dvojezične, na hrvatskom i češkom jeziku.

Posebno je, niz godina, bio jedan od nositelja društvenog života općine Lipovljani, kroz vođenje Češke besede i aktivno sudjelovanje u Odboru za pripremu ‘Lipovljanskih susreta’. Gotovo od samog obnavljanja rada Češke besede općine Lipovljani, slijedećih 12 godina bio je njen predsjednik, pod čijim je radom stekla uspješnost i poštovanje, kao jedna od najuspješnijih Čeških beseda u okviru Sveza Čeha RH. Aktivan je i u Savezu Čeha RH, za što je nagrađen Priznanjem. Mnogo svojeg slobodnog vremena odvaja za organizaciju i kvalitetan rad Češke besede općine Lipovljani na očuvanju baštine čeških doseljenika u Lipovljane i Krivaj, a sve to i bilježi pa je objavio monografiju ‘Češka beseda općine Lipovljani – 10 godina rada’.

 U svojim umirovljeničkim danima uživao je u Krivaju i Ivanić Gradu, pisao je pjesme i nastupao na mnogim pjesničkim susretima. Bio je svestran čovjek, uzgajao pčele, volio je filateliju, a iznad svega volio je ljude, druženje i lijepu pjesničku riječ. Osim supruzi, kćeri i sinu, članovima njegove obitelji, nedostajat će i mnogobrojnim prijateljima, poznanicima, članovima mnogih udruženja i pjesnicima. Onima, koji svojom riječju, sročenim stihom i rimom, kao što je to uspješno radio i Mirko, uljepšavaju ovaj svijet.

Mirko Knjižek bit će pokopan u srijedu, 4. kolovoza u 17 sati na mjesnom groblju u Krivaju, a komemoracija u organizaciji Češke besede općine Lipovljani i Kluba čeških literata iz Daruvara održat će se, također, u srijedu, 4. kolovoza u 15.30 sati u Društvenom domu u Lipovljanima.

Izvor: https://lipovljani.hr/