STEM auto u Knjižnici i čitaonici Kutina

Na Dječji Odjel Knjižnice Kutina stigao je STEM auto. Riječ je o najvećem izvannastavnom obrazovnom programu u Europi kroz pokret Croatian Makers u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Na ovaj način dovodimo STEM u male sredine, pojasnio je Dino Šeketa, voditelj radionice digitalne pismenosti. „Djeca mogu naučiti osnove programiranja na jednostavan i zabavan način. Oni se praktički igraju i kroz igru nauče puno toga. Također, uz pomoć naših malih mobilnih robota mogu naučiti i osnove robotike. To je obično i najzanimljiviji dio same radionice. Drago mi je da je interes poprilično velik, uglavnom se javljaju početnici, a pošto na kraju svake radionice provjeravamo naučeno, njihova je povratna informacija uvijek dobra i sretni su zbog naučenog te hrle posuditi opremu u knjižnici kako bi nastavili s učenjem kod kuće.“ – rekao je Šeketa.

Upravo zbog interesa djece kutinska Knjižnica i čitaonica redovito nabavlja informatičku opremu, potvrdio je to knjižničar Luko Del Ponte zahvalivši IRIM-u na suradnji i održavanju ove važne radionice. „Ovaj projekt provodimo već nekoliko godina i izuzetno nam je važan budući da privlači velik broj djece koja uz stjecanje novih znanja zainteresiraju se i za posudbu opreme ali i knjiga. Zahvaljujući donacijama IRIM-a imamo dosta opreme, također, mi knjižničari, educirani smo za njezino korištenje te s veseljem odgovaramo na upite naše djece.“-rekao je knjižničar Luko Del Ponte.

Radionice su besplatne za sudionike i organizatore, a opremu koja se koristi donose voditelji. Projekt STEM auto je organiziran u ciklusima a za kontinentalne krajeve rezervirani su ljetni termini kako bi se organizirali aktivno praznici za djecu koja nemaju  mogućnost odlaska na ljetovanje na more.

Program STEM auto većinom se provodi u suradnji s knjižnicama, no za njegovu realizaciju mogu se prijaviti i druge ustanove te udruge čiji je zadatak rezervacija prostora i okupljanje polaznika, a potom će instruktori IRIM-a održati besplatnu uvodnu radionicu.