Stanje u OB Sisak polako se normalizira

Sisačka bolnica je jako oštećena u potresu koji nas je pogodio krajem prošle godine. U funkciji je tada ostala samo zgrada ginekologije. Šest i pol mjeseci kasnije bolnica se polako obnavlja. Nakon otvorenja središnjeg paviljona koji se polako popunjava s odjelima i ambulantama još je jedna zgrada stavljena u funkciju. Od početka prošloga tjedna, rekao nam je ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović, ponovno je u upotrebi cijela zgrada kirurgije. Iako je imala zelenu naljepnicu ravnatelj ističe kako se u njenu obnovu moralo puno uložiti. Trebalo je dosta radova da se može koristit i da bude sigurna i za pacijente i djelatnike.

„Cijela kirurgija, znači svi odjeli su u zgradi kirurgije. Svi obrtnički radovi nisu još gotovi ali se mogu postepeno odvijati tako da se odvija normalna funkcija kirurgije. Na četvrtom katu su u funkciji sve operacijske sale. Obnovili smo treći kat na kojem je jedinica intenzivnog liječenja, a taj treći kat, na kojem su ranije bili vaskularni odjel i urologija, smo dali internistima. Na drugom katu su abdominalna kirurgija i traumatologija, a na prvom katu je odjel traumatologije i ortopedije dječje kirurgije. U funkciji su i ambulante, odjel radiologije i podrum gdje je magnet. Znači još uvijek ima dosta radova, ali jako puno posla smo i napravili.“, pojasnio je ravnatelj.

U zgradi ginekologije do daljnjega će biti smješteni, odnosno do sanacije matične zgrade, mali pacijenti s pedijatrije, a u tijeku je i obnova Odjela dermatologije, zgrade Jodnog lječilišta.

„S obzirom da je internistička služba premještena u središnji paviljon oslobodio se prostor oftalmologije tako da je Odjel oftalmologije prešao na svoje mjesto. Nadam se da će u dogledno vrijeme početi sa svojim normalnim radom i operacijama. Kako se ispraznio laboratorij, tamo u onom dijelu u prizemlju gdje je nekada bila pedijatrija, smjestit ćemo Odjel infektologije tako da će nakon dugo vremena imati svoj odjel i moći će normalno funkcionirati.“, kaže dr. Dujmenović.

Svi ti radovi i preseljenja znatno će povećati kvalitetu pružanja zdravstvene skrbi jer nakon 30 kreveta koliko je bolnica imala u funkciji nakon potresa, sada taj broj raste do 250.

Podsjetimo u vremenima prije potresa kroz sisačku je bolnicu dnevno prošlo između 1000 i 1200 pacijenata, a bolnica je imala kapacitet od 408 kreveta.