Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka održao godišnju skupštinu

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka održao je redovnu godišnju skupštinu na kojoj je predsjednik Miško Šklempe iznio Izvješće o radu za proteklu godinu. „Kao i svake godine, bez obzira na pandemiju, Savez je odradio sve svoje zadaće prema uzgajivačima, jedino što smo neke stvari odrađivali online, a neke na terenu. Odradili smo licenciranje pastuha te nekoliko manjih izložba sukladno propisanim mjerama. Tržište je funkcioniralo dobro i mogu zaključiti kako je godina iza nas jedna od uspješnijih za konjogojce. Trenutno, još uvijek čekamo na organizaciju naših najvažnijih događaja, oni osim promocije same pasmine doprinose druženju i razmjeni iskustva, a to je ono što nam najviše nedostaje.“ – rekao je Šklempe.

Vezano uz poticaje, istaknuo je kako su oni i dalje na razini od 395 eura po grlu što trenutno zadovoljava uzgajivače, stoga ni ne čudi kako se broj grla prema popisu u Središnjem registru kopitara posljednjih nekoliko godina kreće od 8000 do 8200, a u porastu je i broj mladih uzgajivača što ga posebno veseli.

„Grad Popovača na godišnjoj razini izdvaja 1,1 milijun kuna za razvoj poljoprivrede te je iznimno ponosan što se Savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka nalazi upravo ovdje. Trenutno imamo situaciju koju pokušavamo riješiti na zadovoljstvo naših uzgajivača, odnosno poljoprivrednika. Došlo je do promjene i dio pašnjaka koji su bili upisani kao vlasništvo Grada, sada su upisani pod državno vlasništvo. Oni su bili u zakupu naših poljoprivrednika i na temelju njih dobivali su određene poticaje. Kako izmjenom Zakona koja se uskoro očekuje naši poljoprivrednici ne bi izgubili te površine, gradski odjel za poljoprivredu intenzivno radi na rješavanju tog problema.“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić dodavši kako im Grad uvijek stoji na raspolaganju.

 „Svako četvrto grlo u Hrvatskoj dolazi s područja Sisačko-moslavačke županije te nam to daje i određene obveze. Bez obzira na tešku situaciju u kojoj se nalazimo, mi ćemo i dalje podupirati i dati dodatni impuls našim uzgajivačima autohtonih pasmina. U razgovoru s njima pokušat ćemo pronaći zajednička rješenja njihovih problema. Pokušat ćemo učiniti sve u cilju daljnjeg napretka i rasta broja grla i broja uzgajivača. “ – istaknuo je zamjenik župana Mihael Jurić.

Partner Savezu svakako će i dalje biti Ministarstvopoljoprivrede, naglasio je to državni tajnik Tugomir Majdak pojasnivši kako se u posljednjih nekoliko godina dosta toga učinilo po pitanju boljitka za uzgajivače autohtonih pasmina konja. “Potpora se povećala,  također, povećana su i sredstva fonda za uzgojno udruženje i to za četiri puta u odnosu na proteklo razdoblje. Tu nećemo stati! U suradnji s ovim i ostalim savezima i udrugama definirat ćemo povoljniji tretman za uzgajivače. Znamo da ova grana poljoprivredne proizvodnje ima uzlazni trend, naime, u posljednjih 20 godina tijekom svake je populacija kopitara u Hrvatskoj porasla od 0,5-5,5% i trenutno ih imamo oko 30 500, a što se tiče samih konja ta je brojka na razini od 26 000.   Ministarstvo je u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave dužno osigurati nadogradnju, odnosno putem EU fondova pobrinuti se za određene kapacitete kako bi tržište bilo još stabilnije“- zaključio je Majdak.

Skupštini su uz mnogobrojne članove udruge prisustvovali i saborski zastupnik Željko Lenart, te predstavnici raznih ustanova i prijateljskih udruga. U sklopu skupštine dr.sc. Mato Čačić predstavio je uzgojni program uzgojnog tipa hladnokrvni konj s ciljem povećanja dohodovnosti hrvatskog konjogojstva.