S aktualnog sata GV Kutine izdvajamo:

S Aktualnog sata izdvajamo:

Miroslav Šnjarić (HSLS) na aktualnom satu ukazao je na probleme koje trenutno imaju poljoprivrednici s područja Kutine s vodom. Naime zbog sušnog razdoblja poljoprivrednici, osobito vlasnici stoke su u problemu. Što Grad može poduzeti za te ljude da bi im se olakšala takva situacija?
  Gradonačelnik je istaknuo kako Grad pomaže tamo gdje se ukaže potreba i gdje se netko javi za pomoć, prvenstveno se to odnosi na one koji imaju OPG i stoku, a nemaju vode u bunarima. Pomaže se na način da se organizira dovoz vode u bunare uz pomoć vatrogasne postrojbe. “Jasno da mi i to ne možemo raditi za sva područja i pokriti cijeli grad jer to je visok trošak, mi nemamo takvu stavku u proračunu. Gdje god se uzme voda nju treba platiti. O tome vodimo evidenciju, pomažemo u prijevozu, a korisnik plaća vodu koliko iznosi cijena vode po kubiku. Drugačije nismo u mogućnosti izaći u susret “, rekao je gradonačelnik.


Nebojša Čović (HDZ) – postavio je pitanje koliko će stanova biti u novoj zgradi POS-a koja se planira graditi na Trgu dr. Franje Tuđmana, odnosno njezinom stambenom dijelu. Kako je rečeno, bit će izgrađeno 27 stanova, od kojih 12 stanova za potrebe HRVI branitelja koje će rasporediti Ministarstvo branitelja prema listi čekanja za HRVI branitelje s područja Kutine. Ostalih 15 stanova prodavat će se po POS modelu na bazi uvjeta koje propisuje APN-a za korisnike njihovog modela. Interes je dobar, no istaknuto je da su cijene kvadrata stanova porasle. Kad se radila anketa izračun je bio da će cijena m2 biti 900-1000 eura po m2, dok su sadašnje cijene kvadrata sukladno tržišnim okolnostima porasle na oko 1300-1350 eura po m2. „No i uz tu cijenu, u trenutnim tržišnim okolnostima to je dosta povoljno za buduće korisnike stanova“, odgovara gradonačelnik.


Matija Šurbek (HDZ) prenio je pitanje građana Brunkovca mogu li se kod drugog skretanja za Brunkovac iz ulice Matije Gupca u ulicu Jure Kaštelana staviti ležeći policajci. Razlog tome je prebrza vožnja niz tu ulicu, koja bi s novim asfaltom mogla biti još brža. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je za ležeće policajce potrebno izraditi elaborat koji se predaje MUP-u na odobrenje. Dozvole se uglavnom dobivaju ukoliko je u blizini škola, vrtić ili slična ustanova. Bilo je slučajeva prevage glasa građana poput onog u Kutinskoj Slatini vezano uz postavljanje ležećih policajaca, pa su nastali problemi jer sada dio građana zbog buke i trešnje poput potresa pri prolasku kamiona imaju problem, te traže njihovo micanje.  Vjerojatnije je u toj ulici postavljanje prometnih znakova uz pojačani nadzor prometa od ležećih policajaca.



Dalibor Žiljak (Laburisti) ukazao je na loše održavanje korita  Kutinice. Je li moguće dogovoriti s tvrtkama Lonja Strug, Hrvatske vode ili firmom Bindjo d.o.o. čišćenje korita uz šetnicu, te mogu li se osobe zaposlene na javnim radovima uvesti u taj posao. Održavanje ostalih dijelova uz šetnicu je pohvalio.
Babić je odgovorio kako se ovih dana  počelo s tim aktivnostima. Napravljena je ulazna rampa kod bazena za ulazak u korito i odatle se krenulo s uređenjem. Cilj je da se do jeseni dođe do ciglenog mosta. U sušnom razdoblju nema biološkog minimuma vode tako da je jedino rješenje akumulacija Polojac – zaključio je gradonačelnik.

Jasminka Molnar (SDP) postavila je pitanje vezano uz kogeneracijsko postrojenje ili kako je vijećnica rekla spalionicu otpada, Eko Reci park. Istaknula je kako je lani predstavljen projekt i najavljeno njegovo javno prezentiranje, te o tome dalje nema informacija. Dodala je kako je poznato da je nositelj zahvata u nadležnom Ministarstvu zatražio studiju utjecaja na okoliš, da je na tu temu održan sastanak na kojem je bio i predstavnik grada, pa ju zanima u kojoj je to fazi i kakvi su planovi?
Gradonačelnik je ispravio vijećnicu da se ne radi o spalionici otpada već kogeneracijskom postrojenju za recikliranje plastike i otpada, te da je spalionica laički izraz koji se ne spominje u projektu.
 „Mi nismo predstavili projekt nego idejno rješenje. Sam investitor nije prema gradu izašao niti s jednim dokumentom u smislu zahtjeva za namjerom kupnje zemljišta ili izgradnje niti stvarao ikakve ugovorne obveze i grad nije s tim investitorom potpisao niti jedan dokument ili pismo namjere“, odgovorio je Babić.
 Za taj projekt, kako je rečeno, predana je studija utjecaja na okoliš nadležnom Ministarstvu, a povjerenstvo će u vremenskom roku, koje može biti i do godinu dana, ocijeniti studiju. Potom slijedi javna rasprava. Potezi investitora se zasad ne znaju, on može odustati, može usuglašavati studiju  koje mu je nametnulo povjerenstvo nakon čega opet ide javna rasprava, a može i projekt premjestiti u drugi grad jer je istaknuto da ima još 4-5 gradova koji bi potencijalno mogli imati ovakvo postrojenje. „Nadam se da će investitor uspjeti izraditi studiju utjecaja na okoliš prihvaćenu od ministarstva i da ćemo doći u fazu te investicije u Kutini koja je vrijedna 1 mlrd kuna i koja bi mogla zaposliti od 150-200 djelatnika te biti od velike važnosti za gospodarstvo grada. S ekološkog gledišta pitanje je osjetljivo i mi koji vodimo grad bit ćemo odgovorni i nećemo dozvoliti tu investiciju ako je ikakva prijetnja ekološkoj situaciji u gradu“, rekao je gradonačelnik. Dodao je kako će Gradsko vijeće i javnost o svemu biti pravovremeno obaviješteni.