Potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje dobila 23 poduzetnika

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini danas su potpisani sporazumi s 23 poduzetnika o korištenju direktnih potpora kroz mjeru zapošljavanja i samozapošljavanja koje nudi grad Kutina.
“Mjera novog zapošljavanja u Gradu Kutini provodi se već 10 godina i iz godine u godinu pokazuje veliku opravdanost jer se bilježi povećanje novog zapošljavanja na području Kutine. Sama mjera utječe na broj smanjenja broja nezaposlenih, tako da je prošle godine bilo 54 novozaposlenih kroz ovu mjeru. Mjera se odnosi na poduzetnike i obrtnike koji zapošljavaju i samozapošljavanju i nudi sredstva od 5 – 10.000 kn po jednoj osobi ovisno o stručnoj spremi i ugovoru. Za mlađe od 30 godina mjera je uvećana za 50%, dok se za nezaposlene koji se zapošljavaju u poslovnim zonama zonama potpora povećava za 100%“, objasnio je pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine, Hrvoje Krmelić.


  U prvom krugu pristiglo je 23 zahtjeva i svi kandidati su ispunjavali uvjete i Grad Kutina u tu će svrhu isplatiti 204. 500,00 kn. Od tih zahtjeva 8 je za zapošljavanje, 14 za samozapošljavanje i jedna za dodatno obrazovanje. Od svih kandidata 5 ih je mlađe od 30 godina.

 „Uz ovu mjeru kroz proračun grada Kutine je osigurano 400.000 kn. S obzirom da mjera traje do 31. listopada mi vjerujemo da ćemo do konca isteka roka sva sredstva iskoristiti i vjerujemo da će biti i više zahtjeva, za što ćemo, ako bude potrebno, osigurati dodatna sredstva.  Grad uz ovu mjeru provodi još dvije mjere za poduzetnike i obrtnike, ulaganje u opremu i turističku infrastrukturu koje traju do 1. 10. i pozivaju se svi koji se nisu prijavili da iskoriste ovu potporu”, ističe Krmelić.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako je ovo samo jedna od mjera kojima Grad pomaže gospodarstvu naglašavajući kako kroz navedene direktne mjere grad osigurava oko 1,3 mln kn godišnje. Tu su i druge mjere kao što su sufinanciranje rada RA MRAV i promidžbe gospodarstva što je na razini oko 1.25 mln kn, tako da Grad godišnje oko 2,5 mln kn ulaže kroz nekoliko aktivnosti u razvoj gospodarstva.

„Ulažemo i u opremanje poslovnih zona komunalnom infrastrukturom kako bi privukli što više investitora i to ne mislim samo velikih investitora nego i malih poduzetnika koji žele proširiti svoju djelatnost“.
  Babić dodaje kako Grad sa Sisačko moslavačkom županijom pomaže i u sufinanciranju kamata kredita. Ističe i važnost poslovnih zona kao i ILZ gdje se nude brojne pogodnosti povoljne kupnje zemljišta i komunalnih olakšica s ciljem jačanja gospodarstva, koje su potencijal i za manje poduzetnike koji žele proširiti svoju već postojeću djelatnost.   


 Pri tome važnu ulogu ima Poduzetnički inkubator koji je na raspolaganju za sve savjete i ideje poduzetnika oko financiranja sredstvima EU. „Svaka poduzetnička inicijativa nama je važna. To pokazujemo i kroz ove mjere. One nisu velike, ali su znak dobre namjere i početak dobre suradnje. Upravni odjel za gospodarstvo i Grad Kutina tu su da pomognu svakom poduzetniku u daljnjem razvoju i naša vrata su vam otvorena“, zaključio je gradonačelnik.  
 

Među potpisnicima sporazuma je i Matija Pastuović iz tvrtke EKMA – obrta za prikupljanje neopasnog otpada koji je rekao kako će mu sredstva od 17.000 kn biti značajna u zapošljavanju, te je tom prilikom zahvalio Gradu Kutini na potpori svima onima koji se odluče ući u poduzetničke vode.