OPG Šerbecki najuspješniji na 5. LAG Natječaju za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

LAG „Moslavina“ uspješno provodi  i 5. natječaj iz Programa ruralnog razvoja. Cilj natječaja je ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava.

Na Natječaj za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava prijavila su se 84 OPG-a, a prag raspoloživih sredstava iznosio je 3,4 milijuna kuna. Ukupno je dodijeljeno 30 potpora, svaka u iznosu od nešto više od 113 tisuća kuna. Odlukom ocjenjivača najveći broj bodova za projekt „Povećanje proizvodnog kapaciteta i modernizacija poslovanja poljoprivrednog gospodarstva“ dobio je OPG Šerbecki.

„Sa vlastitim smo investicijama došli do određenog stupnja razvoja i sada nam je potrebna jedna veća suma novaca da bi se dalje razvijali. Projekt koji smo napravili u suradnji s Razvojnom agencijom MRAV dat će nam dobar vjetar u leđa u daljnjem povećanju nasada lješnjaka. Planiramo zasaditi površinu od 1 i 1,5 hektara kako bi zaokružili proizvodnju na oko 3 hektara. Budući da smo ekološki proizvođači, ovaj dio koji imamo, baziran je na fizičkom radu, a sada ćemo uz pomoć ovog projekta nabaviti određene strojeve i modernizirati našu proizvodnju.“ – ističe Damir Šerbecki.

Uz zadovoljenje određenih preduvjeta korisnici ovog natječaja su poljoprivredni proizvođači koji imaju sjedište na području LAG-a.

„Razvojna agencija MRAV u principu je odradila posao prijave, naš je zadatak bio dostaviti im osnovne podatke o OPG-u. Bez njih, vjerujem da bi bilo jako teško javiti se na natječaj. Kao prvo, mi koji se bavimo poljoprivredom, znamo da ona iziskuje jako puno rada i nemamo se vremena baviti sa dodatnim poslovima poput ovih administrativnih.“ – pojašnjava Šerbecki.

Sam projekt traje dvije godine, a u tom vremenskom periodu, nakon primitka prvog djela financijskih sredstava poljoprivredni gospodarstvenici dužni su provesti sve navedene aktivnosti te podnijeti završno izvješće. Po provjeri istog, dobivaju i preostali dio financijskih sredstava.