“Srednjovjekovne utvrde Moslavine” u Knjižnici i čitaonici Popovača

U Knjižnici i čitaonici Popovača svečano je u srijedu 16. lipnja otvorena arheološka izložba „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“. Prva je to samostalna izložba arheologa Muzeja Moslavine Antonia Džaje koja je realizirana u partnerstvu s Hrvatskim restauratorskim zavodom.

Ravnateljica Knjižnice i čitaonice Nives Jurkin Stambolija na samom je početku zaželjela dobrodošlicu Muzeju Moslavine Kutina s kojim njeguju dobru suradnju te gostima koji su se odazvali ovom, za njih, značajnom događaju. Otvorenje ove zanimljive izložbe prva je aktivnost knjižnice nakon tzv. korona krize, a upriličeno je povodom Dana Grada s ciljem popularizacije i očuvanja kulturno-povijesne baštine i vrijednosti povijesnih lokaliteta našeg zavičaja.

Prikazanih 14 panoa i preko 150 predmeta samo su djelić bogatog moslavačkog kulturno-povijesnog nasljeđa, naglasio je autor Antonio Džaja dodavši kako je ona rezultat istraživanja  Muzeja tijekom 60 godina postojanja. „Osim početnih istraživanja 1960-ih godina, sve do nedavnih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda na najznačajnijim moslavačkim utvrdama gotovo da i nije bilo arheoloških istraživanja. Nažalost, neki su se podaci zagubili te su određeni položaji morali biti ponovno locirani. Prvenstveni cilj izložbe bio je osvijestiti ideju o postojanju i vrijednosti navedenih lokaliteta za kulturu i prošlost Moslavine te nužnu potrebu daljnjih istraživanja i zaštite tih nedovoljno prepoznatih prostora. Sve utvrde još nisu istražene, no, ako pogledamo statističke podatke istraživanja na razini cijele zemlje, možemo biti zadovoljni.“ – istaknuo je Džaja.

Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić podsjetila je među ostalim i na aktivnosti koje je na području Jelengrada započela Povijesna udruga Moslavina čišćenjem ovog važnog arheološkog područja kojeg Popovača prepoznaje i kao svoj potencijal. Posebno je stoga zahvalila ravnateljici Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. Tajani Pleše, te arheologu Petru Sekuliću koji vodi ovo istraživanje. S obzirom na bogatstvo koje je sakrivao Jelengrad, odnosno opsežnu građu koja je pronađena, ravnateljica Muzeja pozdravila je inicijativu Grada Popovače vezanu uz uređenje prostora i otvorenje Izmještene zbirke u Popovači.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Popovače Lovro Miklaužić kojeg se izložba dojmila s obzirom da je gljivar entuzijast te je mnoge lokacije obišao, no, razgledavši izložbu otkrio je i neke njemu nove koje svakako planira posjetiti. „Grad će i dalje podržavati istraživanje srednjovjekovnih utvrda, posebice zbog razvoja turizma koji se želi pokrenuti. U tom smislu, uz otvorenje Izmještene zbirke, trebamo pokrenuti i turističku agenciju kako bi, između ostalog, i trud restauratora bio približen narodu.“ – naglasio je zamjenik gradonačelnika pozvavši uzvanike otvorenja izložbe na koncert flautistica koji će u organizaciji Grada i Turističke zajednice Grada Popovače, u nedjelju, 4. srpnja s početkom u 18 sati biti održan na Jelengradu.

Ovu informativnu i edukativnu izložbu putujućeg karaktera svi zainteresirani mogu pogledati do 2. srpnja u radno vrijeme Knjižnice (pon i čet od 13-20 sati, ostale dane od 08-15 sati), a prati ju isto tako bogato ilustriran informativni katalog.