Proizvođači jagoda zadovoljni berbom

Ovogodišnje jagode moslavčani i prolaznici su jedva dočekali. Kupuju i vjeruju da su dobre jer su domaće. Ali, odabrati – nije jednostavno. Unatoč vremenskim neprilikama i izazovima na tržištu, trenutnom situacijom zadovoljni su i jagodari, ističe Dean Kuntić iz Volodera koji se ovim poslom bavi četvrtu godinu.

„Urod je dosta dobar, ima dosta jagoda jedini je problem to što slabije dozrijevaju, dakle, vrijeme nam do sada baš nije previše bilo pogodno. No, s obzirom da imamo više sorti, sezona će biti duža, jer one dozrijevaju u različito vrijeme, pa će tako i ponuda biti bogatija.“ – rekao je Dean Kuntić.

Prema obliku i specifičnim značajkama, svaki kupac može pronaći nešto za sebe, trenutno je najpopluarnija sorta clery. Plod je srednje veličine, visokog postotka šećera, izražene arome i izvrsnog okusa, a iako je riječ o ranoj sorti, još uvijek ju nalazimo u prodaji.

Ukoliko ovogodišnju sezonu usporedimo s lanjskom, možemo reći kako kasni tri tjedna stoga bi u jagodama mogli uživati sve do kraja mjeseca,
Problema s plasmanom nema, baš kao ni s cijenom, ističe Kuntić.  Ona, za razliku od vrhunske kakvoće, kad su jagode u pitanju, potrošačima nije presudna. „Cijena je ove godine jako dobra, na početku sezone bila je viša, no i trenutna cijena je solidna i ne možemo se žaliti. Nadam se samo da će ona i potrajati i da će biti i do kraja takva.“ – pojasnio je.

Osim proizvođača ove godine dobro zarađuju i berači jagoda. Po kilogramu ubranih jagoda plaćeni su u prosjeku po 3 kune.