Održana skupština Udruge pčelara Lipa

Proteklog vikenda Udruga pčelara Lipa iz Popovače održala je redovnu godišnju skupštinu na kojoj je podneseno izvješće o radu za 2020. godinu.

„2020.godina nije bila uspješna za nas pčelare. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i pandemije COVID-19 aktivnosti su bile svedene na minimum. Sudjelovali smo na Voloderskoj jeseni, 20. Zlatnoj pčeli i 15.ocjenjivanju meda u Topuskom, uključili smo se i u humanitarnu akciju prikupljanja meda za Caritas Sisačke biskupije, za potrebe štićenika doma u Oborovu. Organizirali smo 9. Dane meda, gdje smo aktivno promovirali pčelarstvo i med, no, zbog pandemije nismo imali prilike održati predavanja u osnovnim školama. “ – istaknuo je Drago Plaščar, predsjednik Udruge „Lipa“ uz nadu da će se stanje u 2022. godini normalizirati što se tiče aktivnosti,  te da će se nadoknaditi gubitci u proizvodnji iz ove i prošle godine.

Dražen Kocet, pašni povjerenik, član Upravnog odbora Udruge te član Hrvatskog pčelarskog saveza osvrnuo se na stanje na terenu vezano uz Pravilnik o pašnom redu te na izradu Katastra pčelinjih paša. „U prošloj godini na području za koje je nadležna Udruga, a riječ je od području Grada Popovače i Općine Velika Ludina prijavljene su 6243 pčelinje zajednice koje je prijavilo 106 pčelara. Dodajmo kako je riječ o većini domaćih pčelara, no bilo je i onih selećih. To su podaci koji ukazuju da se pčelarstvo na ovom području razvija, odnosno povećan je broj pčelinjih zajednica članova Udruge, ali su i paše sve zanimljivije pčelarima iz okolice. Također, na osnovi ovih prijava dodjeljuju se i potpore od strane Grada, Županije i nadležnih institucija“ – pojasnio je Kocet i dodao kako su zbog svih nedaća koje su ih zadesile tijekom prošle i ove godine, pčelari udruge Lipa prijavili ukupno 30% gubitaka na svojim pčelinjacima, pojasnivši kako su  neki od pčelara izgubili gotovo sve pčelinje zajednice.

Sve okupljene pozdravili su Drago Apalović, predsjednik Pčelarske udruge Sisak te Damir Bukvić, predsjednik Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije i predsjednik Pčelarske udruge „Metvica“ Novska, koji su pčelarima poručili da budu ustrajni u svom poslu, te u praćenju aktivnosti koje su od značaja za njihov razvoj, zaželivši im zdrave pčele i uspješnu pašu kestena.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković ovom je prilikom istaknuo kako je Grad prepoznao pčelarstvo kao važnu poljoprivrednu granu. „Posljednjih godina iz proračuna izdvajamo značajan novac za svaku košnicu, a isto tako podupiremo i brojne manifestacije i brojne potrebe koje ste iskazali. Isto tako, pri kraju smo realizacije projekta „Medna kuća“, trenutno smo u završnoj fazi otkupa nekretnine koja se nalazi u Strušcu, u neposrednoj blizini Društvenog doma. Vlasnici su riješili imovinsko-pravne odnose te ćemo odlukom Gradskoga vijeća pristupiti otkupu i uređenju.  Mislim da je to lijepa priča, prije svega zbog vas, a isto tako i zbog turističkog potencijala Grada Popovače.“ – istaknuo je gradonačelnik Josip Mišković zahvalivši pčelarima na suradnji te na pomoći u potresom pogođenom području.