Održan 16. prijem svećenika s popovačkog područja

Ovogodišnjem, šesnaestom po redu, tradicionalnom prijemu svećenika s popovačkog područja koji organizira Ured gradonačelnika Grada Popovače prisustvovali su župnici Ivan Petrović iz Popovače, Marijan Štingl iz Volodera, Marijan Koren iz Gornje Jelenske i Mato Sukalić iz Velike Ludine. Svi oni zajedno istaknuli su izuzetno dobru i ugodnu suradnju civilne i crkvene vlasti.

Tom prilikom istaknuli su kako je epidemija koronavirusa utjecala i na život crkve, a kao negativnu posljedicu naveli su povećan broj osoba u potrebi.  „U Popovači, 2020. godine podijeljena su 52 sakramenta krštenja, 15 sakramenta vjenčanja te 52 sprovoda. U odnosu na 2019. godinu riječ je o 20 krštenja i 10 vjenčanja više dok je broj sprovoda jednak. Od 1330 obitelji blagoslov je primilo  njih 1034 što je za 19 obitelji više nego u 2019. godini. Župa trenutno broji oko 3100 vjernika, nešto više nego 2019. godine.  Nažalost, uz povećanje broja vjernika povećao se i broj potrebitih za 28, te ih je sada 126, od toga je maloljetnih osoba 46. Unatoč pandemiji koronavirusa zabilježeno je i 200 kućnih posjeta, te 167 posjeta u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“. – istaknuo je vlč.Ivan Petrović, upravitelj Župe Popovača.

Voloderski župnik Marijan Štingl istaknuo je kako u voloderskoj župi koja obuhvaća Voloder, Donju i Gornju Gračenicu ima 1100 obitelji, od čega velik broj djece i mladih koji su vrlo aktivni u župi. „U 2020.godini imali smo 53 krštenja, što je za 31 krštenje više u odnosu na prethodnu godinu Umrla je 51 osoba, što je povećanje za 2 osobe. Vjenčanih parova je 9, što je 8 parova manje u odnosu na 2019.godinu, no s obzirom na normalizaciju epidemiološke situacije, u ovom ljetnom periodu ćemo zapravo održati ta odgođena vjenčanja tako da taj broj ne ukazuje na realno stanje.“- rekao je vlč.Štingl pohvalivši župni caritas koji je u vrijeme pandemije i potresa uvelike pomogao kako lokalnom, tako i stanovništvu s potresom pogođenog područja koje je jedno vrijeme čak i stanovalo na području Volodera.

Vlč.Marijan Koren upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja Gornja Jelenska istaknuo je kako je prošle godine bilo 12 umrlih osoba, 10 krštenih te se vjenčao jedan par. Napomenuo je i kako ima 20 korisnika župnog caritasa, od toga 15 osoba na području Moslavačke Slatine, a 5 na području Gornje Jelenske.

Velikoludinski župnik Mato Sukalić također je istaknuo kako zbog bolesti nije sudjelovao u blagoslovu obitelji, ali da su podaci koje je dobio slični onima iz prethodnih godina. „U 2020. imali smo 55 umrlih, 19 krštenih, te 5 vjenčanja. Decentralizacija pojedinih naselja od župne crkve, određeni udio romskog stanovništva, staračko stanovništvo i sve veći broj potrebitih, sada ih ima 70-ak, problemi su koji nas muče.“ – istaknuo je vlč. Sukalić dodavši kako je za razvoj crkvenog djelovanja potrebno izgraditi sakralni objekt u Donjoj Vlahiničkoj.

Osim statističkih podatak razmatrane su i potrebe obnove sakralnih objekata koji su kulturno bogatstvo Popovače. „Grad Popovača i ove je godine u proračunu osigurao oko 300 tisuća kuna za redovni rad Župa te za nekoliko investicija na sakralnim objektima. Između ostalih, riječ je o nastavku radova na unutrašnjosti crkve sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Jelenskoj, sanacija crkve sv. Antuna Padovanskoga u Voloderu, sv. Ane u Osekovu te kapele Majke Božje u Potoku.“- istaknuo je gradonačelnik Josip Mišković.

Također, riječi je bilo i o potrebama prijave šteta od potresa te pisanju projekata u svrhu sanacije. Grad Popovača svojim će župama i u tom pogledu biti na raspolaganju, napomenula je Ivka Nikolić Jež, pročelnica UO za komunalni sustav i prostorno planiranje.

Osim toga, uz pomoć Turističke zajednice značajna će se sredstva uložiti i u obilježavanje zaštitnika pojedinih mjesta te ostale aktivnosti u organizaciji Župa budući da je riječ o značajnim programima od vjerskog ali i kulturnog značaja za Grad.