Konstituirana Županijska skupština

Konstituirana je Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije za čijeg je predsjednika, temeljem prijedloga 20 vijećnika s 27 glasova ZA, 7 PROTIV i 1 SUZDRŽAN izabran Mijo Šepak (HDZ) iz Kutine.

Usvojen je prijedlog oporbe da se biraju dva potpredsjednika, no budući da oporba nije bila ujedinjena, prijedlozi SDP-ove koalicije, kao i Domovinskog pokreta te MOST-a, oko izbora drugog potpredsjednika, nisu usvojeni. Temeljem prijedloga istog broja vijećnika, a potporom od strane 26 vijećnika, za prvog potpredsjednika je izabran Davor Kljakić (HSLS) iz Kutine, a za drugog Anto Žilić (HSP) iz Popovače.

Zbog situacije u županiji koja nije nimalo lagana, posebice zbog epidemije koronavirusa te potresa, predsjednik Županijske skupštine Mijo Šepak pozvao je sve vijećnike na suradnju. „Trebat ćemo svi zajedno puno energije, truda i volje da odluke koje ćemo morati donesti budu na korist svih naših građana. Ne moramo svi isto promišljati, ne moramo se svi ideološki u svemu složiti, ali pozivam vas da nađemo minimum onog konsenzusa kako bi odluke koje se budu ovdje donosile, a koje će sigurno u ovome mandatu biti teške, bile i donesene. Kolege koje su dugo u Županijskoj skupštini sigurno će se složiti samnom, mislim da će ovo biti, ako izuzmemo vrijeme Domovinskog rata, možda i najteži mandat zbog okolnosti u kojima će se odvijati. Isto tako, razvijajmo političku kulturu, uvažavanje jedni drugih, budimo konstruktivni, kad treba budimo i kritični, ali uvijek čuvajmo dignitet ove institucije. Napravimo u ovome mandatu iskorak, uključimo se svi u rad odbora, što do sad nije bila praksa, ali nadam se da će se i oko toga pronaći rješenje i konsenzus.“ – rekao je Šepak.

Novi saziv Županijske skupštine ima 37 vijećnika, a na izborima je, podsjetimo, koalicija HDZ-HSLS-HSS-HSP-HKS-HKS-HNS-HSU osvojila 21 mjesto, te je time i osigurala većinu u Županijskoj skupštini. Koalicija SDP-CENTAR-LABURISTI-Zelena alternativa ORAH  osvojila je 9, Domovinski pokret 4 i MOST 2 mjesta. Čestitke na izboru u najviše predstavničko tijelo Sisačko-moslavačke županije izabranim je vijećnicama i vijećnicima izrazio župan Ivan Celjak. „Rad u Županijskoj skupštini je velika čast, a ujedno i odgovornost. Odgovornost je raditi u interesu svih naših sugrađana. Ja sam siguran da će vaša međusobna suradnja biti kvalitetna i konstruktivna te da ćemo svi zajedno raditi u interesu svih stanovnika Sisačko-moslavačke županije. Vrata izvršne vlasti, župana, zamjenika i zamjenice župana bit će vam otvorena i siguran sam da će kako većina u predstavničkom tijelu, tako i izvršna vlast, prihvaćati sve konstruktivne i kvalitetne prijedloge oporbe, naravno, u okviru zakona i financijske mogućnosti.“ – istaknuo je župan.

Rad Županijske skupštine nastavit će se sredinom srpnja kada se očekuje prva radna sjednica.

U novom sazivu Županijske skupštine naći će se 12 vijećnika iz Moslavine, najviše, čak 6, dolazi iz koalicije  HDZ-HSLS-HSS-HSP-HKS-HNS-HSU, a to su: Mijo Šepak (HDZ) iz Kutine, Mato Fofić (HDZ) iz Popovače, Davor Kljakić (HSLS) iz Kutine, Anto Žilić (HSP) iz Popovače, Ivan Nekvapil (HNS) iz Kutine te Martina Bočkor (HDZ) iz Velike Ludine. Koalicija SDP-CENTAR-Laburisti-HDRS-Zelena alternativa-ORAH s područja Moslavine ima 3 vijećnika, to su: Vlado Lendvaj (CENTAR) iz Popovače, Oliver Žegarac (SDP) iz Velike Ludine te Dara Bursik (SDP) iz Kutine. Domovinski pokret ima 2 vijećnika iz Moslavine, a to je Damir Markuš i Vlatko Sedlaček iz Kutine, a također iz Kutine je i vijećnica MOST-a Ljiljana Lampert.