Dan antifašističke borbe

Prije 80 godina, 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

U Spomen-parku Brezovica brojna izaslanstva su jučer položila vijence, a svečanost obilježavanja prvi je put organizirala Vlada.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Krunoslav Katičić čestitao je prisutnima Dan antifašističke borbe naglasivši kako je uloga antifašističkog pokreta u Hrvatskoj bila od velike povijesne važnosti u stvaranju demokratske Hrvatske i zato taj dan ima posebnu važnost za čitavu Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je od ove godine Vlada nositelj organizacije Dana antifašističke borbe i tako će biti i u budućnosti. “Do kraja 1941. partizanski pokret u Hrvatskoj, kojemu su se pridružili i brojni hrvatski Srbi, dosegao je 7.000 pripadnika.
Već u proljeće 1943. ovladao je najvećim dijelom Banovine, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, što je dovelo do osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, koje je, nasuprot NDH, postalo najviše političko tijelo narodne vlasti u Hrvatskoj, i kojeg je suvremena Hrvatska nasljednica.
ZAVNOH-om, kojemu je na čelu bio Vladimir Nazor, ponovno su tada postavljeni temelji hrvatske samobitnosti, koja je učvršćena u poratnim republičkim ustavima.
To je kasnije omogućilo da na prvim slobodnim izborima 1990. bude demokratski potvrđena suverenost Republike Hrvatske koja je konačno i obranjena u Domovinskom ratu. ”

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da je istina voda duboka i nikoga ne bi trebala uvrijediti, ali može zaboljeti. Obraćanje je završio riječima Franje Tuđmana, podsjetivši da je, kada je umro Vlado Janić Capo 1991. godine, dva dana nakon ubojstva naših dečki u Borovom Selu, Tuđman poslao telegram i među ostalim riječima napisao da je njegov put, njegov primjer, primjer nacionalnog, ljudskog i političkog poštenja.

Obilježbi su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović te brojni drugi visoki uzvanici.