Ususret Pedesetnici u Popovači

Župa sv. Alojzija Gonzage pripremala se za događaj Pedesetnice kojim završava uskrsno liturgijsko vrijeme. Događanja su započela na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega, 13. svibnja, svečanom svetom misom. Svetu misu predslavio je domaći župnik propovijedajući upravo o kraju uskrsnog vremena koji počinje biti svojevrsni početak Crkve u kojem se kršćani nalaze i danas. Nakon svete mise bio je prigodni koncert profesionalnih glazbenika: Edmund Andler-Borić svirao je orgulje i Goran Končar violinu. Izvodili su djela Händela, Bacha, Vitalija, Albinonija i na taj način župljanima priredili doživljaj poniranja u sveto.

Svibanj se nekoliko godina uz marijansku pobožnost posvećuje i sjećanjima na progonjene kršćane. U petak, 14. svibnja, nakon svete mise bila je Molitva za progonjene kršćane. Molilo se za sedam zemalja u kojima je najviše stradalo kršćana. Prigodno su paljene lučice na uskrsnoj svijeći i stavljane na oltar u znak sjećanja na sve anonimne mučenike kršćanske vjere.

Zadnji dan priprave bio je u nedjelju, 16. svibnja. Svete mise u 9:30 i 11:00 sati predslavio je fra Marko Neretljak, promotor duhovnih zvanja u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša. Propovijedao je o Isusovoj velikosvećeničkoj molitvi u kojoj se svaki vjernik može pronaći. Svoja promišljanja povezao je s kršćanskim pozivom koji se ostvaruje ili u kršćanskom braku, ili djevičanstvu, ili duhovnom pozivu. Na kraju svetih misa svoje svjedočanstvo o duhovnom pozivu iznijeli su franjevački postulanti (pripravnici za redovništvo) Patrik Mežnarić i Mirko Armanda.

Tri dana su popovački vjernici kroz šarolika duhovna događanja imali prilike bolje se pripremiti za svetkovinu Duhova. Prije svetih misa molila se krunica i postojala je mogućnost za ispovijed. Izabrani su trenuci upravo pred svetkovinu Duhova kako bi se svratila pozornost na aktivno djelovanje kršćanske zajednice u svijetu, a ono započinje nadahnućem Duha Svetoga.