HRT-ovoj ekipi nije dozvoljeno dogovoreno snimanje OŠ Zorke Sever

„U srijedu 12.svibnja je u Popovači boravila ekipa HRT-a koja snima serijal o suvremenoj arhitekturi. Nažalost, do gradske uprave stigla je informacija kako je navedena ekipa doživjela negativno iskustvo u našem gradu. Slijedom toga zamolio sam projektante škole, Miju Roth- Čerina i Tončija Čerinu, da nam pojasne što se točno dogodilo“- izvješćuje gradonačelnik Josip Mišković.

U nastaku objavljujemo odgovor projektanata u cijelosti:

„Za danas je bilo dogovoreno i predviđeno snimanje materijala za potrebe proizvodnje dokumentarnog serijala „ČOVJEK I PROSTOR“, o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi posvećenoj Nagradama i nominacijama Udruženja hrvatskih arhitekata u realizaciji Producenta‐Proizvođača ZOOM d.o.o. i naručitelja HRT‐a, a u suradnji i uz podršku UHA‐e.

Serijal kroz osam epizoda, svake u trajanju od 52 minute, obrađuje ukupno 21 nominirano arhitektonsko ostvarenje i dva opusa životnih djela za Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata za nagrade u 2017. i 2018. godini. Temeljna namjera serijala je promicanje izvrsnosti i popularizacija kvalitetne arhitekture kao oblika

kulturnog identiteta. Jednako tako namjera serijala je stvoriti širi i cjelovitiji uvid u kompleksnost stvaralačkog procesa, a stavljanje svih nominiranih zgrada “rame uz rame” dodatno naglašava raznolikost autorskih pristupa, koncepcija, projektantskih i graditeljskih procesa, ali i svih ostalih okolnosti, ograničenja, programskih specifičnosti te kontekstualnih uvjetovanosti ili potencijala koji su u konačnici utjecali na karakter svake od predstavljenih građevina. Pri tome naravno treba imati na umu i činjenicu da se nijedno takvo ostvarenje ne može osmisliti niti izvesti bez uzajamno kvalitetnog odnosa arhitekta i naručitelja. Pripreme za ovaj serijal su započele u ljeto 2020. godine i odmah se pristupilo planiranju i prikupljanju potrebnih odobrenja i dozvola. Za Osnovnu školu “Zorke Sever” u Popovači su potrebne izjave i pisma namjere poslana početkom rujna 2020. g. i sve je dogovoreno s lakoćom u duhu dobre postojeće suradnje sa školom. Dijelovi intervjua, materijali iz projekta itd. su odrađeni tijekom zime i proljeća i preostalo je još samo snimanje škole koje je bilo dogovoreno za danas, 12.5.2021. o čemu smo uredno obavijestili školu prije sedam dana i dogovorili detalje snimanja.

Međutim, autorima serijala i snimateljskoj ekipi koja je došla danas s namjerom da dva dana posveti snimanju škole da je što bolje prezentira i snimi kvalitetan materijal je rečeno da se ipak ne može snimati jer su iz SMŽ dobili naputak da je potrebno dobiti i dozvolu od SMŽ. To ne bi bio nikakav problem da smo tu informaciju dobili u proteklih 8 mjeseci, a ne na dan kad je ekipa došla na teren.

Jako smo razočarani jer smo mislilili da se svi zajedno možemo ponositi s izgrađenom školom za koju smo se zajedničkim naporom Grada Popovače, SMŽ-e, Projektanata i Izvoditelja na kraju izborili.

Taj je trud na kraju bio i ovjenčan i Godišnjom nagradom Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim domenama arhitektonskog stvaralaštva za 2018.g. kojeg dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata, a da je ova škola s dvoranom bila potrebna Popovači svjedoče učenici, sportaši, udruge i rekreativci koji je koriste do kasno u noć svaki dan“- stoji u odgovoru projektanata Mije Roth-Čerina i Tončija Čerine.

„Slijedom navedenog kao gradonačelnik Grada Popovače izražavam duboko žaljenje što je našem gradu uskraćena jedna ovako lijepa promidžba koja bi se trebala emitirati u listopadu ove godine“- zaključuje gradonačelnik Josip Mišković.