Uređenje groblja na području Popovače

Grad Popovača kroz Komunalne servise gospodari s osam groblja, a najzahtjevnije je održavanje centralnog groblja u Popovači.

„Zbog potreba proširenja nakon kupnje zemljišta pristupilo se pripremi terena koji i trebao bi trebao udovoljiti potrebama  u slijedećih nekoliko godina. Također, pristupilo se i izgradnji centralne pješačke staze koja povezuje novi i stari dio groblja, dok je pješačka staza u starom dijelu rekonstruirana. Taj projekt vrijedan je oko 400 tisuća kuna, a realiziran je uz pomoć 300 tisuća kuna iz EU fondova preko LAG-a“ – pojasnio je gradonačelnik Josip Mišković. Radove je izvodila tvrtka Štibrić d.o.o., a rekonstruiralo se oko 500 m2 postojeće pješačke staze te se izgradilo oko 200 m2 nove pješačke staze. „Završetkom ovog projekta započinjemo i s radovima izgradnje novih grobnih mjesta te postavljanja potrebne infrastrukture, ali i s projektom opločenja samog ulaza.“ – naglasio je gradonačelnik.

Grad Popovača prijavio je na natječaj Ministarstva branitelja uređenje platoa ispred centralnog križa i obilježja hrvatskim braniteljima, te se nada da će ove godine doći i do realizacije tog projekta.

Uz radove na ovom groblju značajni se planiraju u Strušcu. „Tu planiramo postojeću živu ogradu koja je u lošem stanju zamijeniti metalnom, a samim time povećat ćemo i sigurnost na samom groblju. U Strušcu je, naime, izražen problem delikventnog ponašanja uslijed okupljanja određenih osoba na tom prostoru i sada ćemo to spriječiti. Osim toga, sa Komunalnim servisima Popovača dogovorene su aktivnosti vezane za sanaciju štete na objektu mrtvačnice, potrebno je naime postaviti nova stakla, obojati zidove i popraviti krovište.“ – objasni je gradonačelnik Mišković. U tijeku je i otkup zemljišta kako bi se moglo proširiti i urediti groblje u Moslavačoj Slatini. „Prije svega cilj nam je osigurati dodatna parkirališna mjesta kako bi se izbjeglo parkiranje uz cestu budući da je ulica u kojoj se nalazi groblje vrlo uska. Osim toga, novokupljeno zemljište omogućit će nam u budućnosti i proširenje samog groblja.“ – pojasnio je gradonačelnik napomenuvši kako će se pristupiti i postavljanju ograde.