„Ljubičasti dan“ u Osnovnoj školi Zorka Sever u Popovači

U organizaciji djelatnika Neuropsihijatrijske bolnice Popovača te učenika i učitelja Osnovne škole Zorke Sever, 26. ožujka u OŠ Zorke Sever održan je prigodan program obilježavanja „Ljubičastog dana“, dana pružanja podrške osobama s epilepsijom.

Tom prilikom održana je promocija edukativnog video materijala pod nazivom „Živjeti s epilepsijom” u čijem snimanju su sudjelovali djelatnici ovih ustanova kao i učenici sedmog razreda te mlada djevojka koja s epilepsijom živi od djetinjstva.

Ovogodišnjem programu nazočili su: ravnateljica bolnice dr. Marina Kovač, zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec, ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec, djelatnici Poliklinike za neurologiju i neurofiziološku dijagnostiku bolnice te djelatnici OŠ Zorke Sever.

Podsjetimo, „Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Dan je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.

Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.

Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Hrvatska se 2010. godine po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije „Ljubičastog dana“ djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Od 2020. godine Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u suradnji sa Osnovnom Školom Zorke Sever sudjeluje u organizaciji manifestacije na području grada Popovače.