Ispraćaj Dragutina Pasarića Drageca

Na kutinskom gradskom groblju, u krugu obitelji, pokopan je Dragutin Pasarić – Dragec, dugogodišnji novinar, publicist, povjesničar i aktivist u kulturi i društveno-političkom životu Kutine i Moslavine. Preminuo je 27. veljače ove godine u zagrebačkoj bolnici Rebro u 74. godini života.
Pasarić se rodio 1948. u Repušnici, školovao se u rodnom selu, u Kutini i Petrinji gdje je završio Pedagošku akademiju te u Zagrebu gdje je uz rad diplomirao na studiju povijesti. Od osnutka Radio Moslavine 1969. bio je vanjski suradnik pa zaposleni novinar Radija i Moslavačkog lista, potom je prešao u Centar za informiranje INA-Petrokemije gdje je bio službenik, a od 1990. do mirovine 2008. i rukovoditelj. Tijekom Domovinskog rata bio je ratni izvjestitelj s ratišta Zapadne Slavonije za Hrvatsku radio-televiziju, Vjesnik i HINA-u te urednik vojnog glasila „Hrvatski branitelj“.
Više od 50 godina aktivan je u javnom životu Kutine i Moslavine. U doba „Hrvatskog proljeća“ bio je najmlađi vijećnik Skupštine općine Kutina. Inicijator je, voditelj, organizator i sudionik brojnih javnih priredbi od „Voloderske jeseni“ i „Repušničkih susreta“ do „Konjičkog maratona“ i „Budućnosti na rubu močvare“. Zaslužan je za postavljanje više spomen-obilježja znamenitim osobama u Kutini i Moslavini. Autor je, urednik i izdavač, više knjiga, publikacija i članaka pretežito iz zavičajne prošlosti i vjerskog života. Družio se s više istaknutih hrvatskih književnika: Josipom Badalićem, Matkom Peićem, Đurom Vidmarovićem, Božicom Brkan i drugima. I sam je, njegujući moslavačku kajkavštinu, napisao više pjesama od kojih su neke i uglazbljene. Od 1991. čelnik je obnovljenog ogranka Matice hrvatske u Kutini te je aktivan u kutinskoj župi Majke Božje Snježne. Književnik Matko Peić već je 1987. zabilježio da je Pasarić neumoran, nezamjenjiv i nedostižan animator kulture.
Za dugogodišnju časnu i uzornu službu dobitnik je državnog odličja, Spomenice domovinske zahvalnosti. Za svoj požrtvovnim rad u kulturi i medijima dobio je više nagrada i priznanja Grada Kutine, Sisačko-moslavačke županije, Matice hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva.