Zimska rezidba jabuka

Tijekom zime uzgajivači jabuka poduzimaju određene agrotehničke mjere kako bi pripremili svoje nasade za novu sezonu proizvodnje, a sve u cilju povećanja prinosa te time i ekonomske dobiti. Jedna od tih mjera je i zimska rezidba, a provodi se s ciljem regulacije rasta voćke. Ta regulacija je preduvjet uravnoteženog prinosa, a provodi se kod svih vrsta voćaka.

Nives Šoić, voditeljica voćnjaka tvrtke Fragaria pojašnjava: „Prije nego počinjemo rezati napravimo analizu diferenciranih pupova da bi znali koliko ćemo rezati određenu sortu. Analizu radimo vizualnim pregledom, dakle, prebrojimo broj tih diferenciranih pupova i ostavimo onoliko koliko zahtjeva određena sorta. Što se trenutne situacije tiče, niže temperature s početka mjeseca svakako voćarima idu na ruku te se mogu nadati dobrom urodu ukoliko ne dođe do kasnog proljetnog mraza ili neke druge elementarne nepogode.“

Nadalje, kako je pojasnila Šoić, pravilan izgled stabla jabuke u intenzivnom uzgoju treba nalikovati na stablo smreke, dakle konusno. Ogranci, koji nose rodno drvo, moraju biti jači, deblji i duži u donjim etažama, a sve kraći i tanji u gornjim etažama. Bitno je pritom razlikovati jednogodišnje i dvogodišnje grane i na taj način znati što ostaviti za ovu, a što za slijedeću godinu. Naime, zimskom se rezidbom određuje i sam prinos, a cilj je da plodova ne bude previše, ali da budu kvalitetni. Kako ističe Šoić, rezidbu je potrebno obaviti do početka vegetacije stoga se voćarima početnicima savjetuje da potraže savjet od iskusnih na vrijeme. Kako je pojasnila, uz malo zanimanja nije teško naučiti rezati jabuke i drugo voće, ali da bi osoba postala dobar rezač potrebno je dosta iskustva.