Velikoludinski vijećnici donijeli I. izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna

U prostoru Društvenog doma Velika Ludina u srijedu 17. veljače održana je 37. sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Ludina.

Sve točke Dnevnoga reda usvojene su jednoglasno, a jedna od važnijih je i prihvaćanje Financijskog izvješća Općine za 2020. godinu. Kako je istaknuto, prošlogodišnji prihodi iznosili su nešto više od 22, a rashodi 21,3 milijuna kuna, u što su bile uključene i vodne građevine. Kada je riječ o realnim sredstvima, dakle, bez vrijednosti vodnih građevina koje su prenesene u vlasništvo komunalnog poduzeća, tada su prihodi iznosili 8,8 milijuna kuna, a rashodi nešto više od 8,1 milijun kuna, iz čega se zaključuje kako je Općina u prošloj godini imala nešto više od 645 tisuća kuna veće prihode od rashoda.   „Zadovoljni smo s financijama u prošloj godini. Iako smo bili puno optimističniji, očekivali smo jedan veći priljev novca, no, međutim, s obzirom na pandemiju, godina nije završila loše. Indeks izvršenosti proračuna nam je oko 87%.“  – naglasio je načelnik Dražen Pavlović.

Vijećnici su također donijeli i I. izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna koje su, kako pojašnjava načelnik, morale biti donesene zbog dvije stvari. Jedna se odnosi na izgradnju dječjeg igrališta u romskom naselju u Vidrenjaku, a druga na sanaciju štete na Društvenom domu Velika Ludina. „Igralište će se raditi na inicijativu Saveza Roma. Vrijedno je 200 tisuća kuna, a Općina i Savez će ga financirati svaki sa po 100 tisuća kuna. Što se tiče požara na Društvenom domu, do njega je došlo prilikom pokušaja pljačke bankomata. Uništene su nam dvije prostorije, te nam je cilj što brže to sanirati. To će nas koštati oko 150 tisuća kuna, a već smo i u pripremi natječaja. U proračunu nismo planirali takvu štetu, stoga smo i morali donijeti određene izmjene. Vjerujemo da će nam to osiguranje pokriti, ali te novce naravno očekujemo naknadno. Jedini problem je to što ponovno nemamo bankomat, a trenutno to ni ne možemo pretpostaviti. U dogovoru smo sa bankom i nadamo se da će se i taj problem što prije riješiti.“- pojasnio je načelnik.

Također, donesena je i Odluka o VIII. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja. „Na prostoru između autoceste A3 i željezničke pruge imamo površinu od preko 75 hektara za koju je zainteresiran jedan privatni investitor. Naime, on tamo planira graditi solarnu elektranu. Ovom izmjenom Prostornog plana uređenja mi smo to i omogućili. Velika Ludina postaje energetski vrlo značajna općina, naime, uz ovu solarnu elektranu koja bi trebala biti najveća u Hrvatskoj, mi tu imamo i Podzemno skladište plina, eksploataciju plina i plinsku stanicu. Nadamo se da će do realizacije tog projekta solarne elektrane doći uskoro, jer osim razvoja gospodarstva, biti će tu i novih radnih mjesta, što nam je također jako bitno. Vezano uz izmjene, iskoristili smo i priliku da napravimo i nekoliko točkastih  vezanih uz zahtjeve našeg lokalnog stanovništva.“ – pojasnio je načelnik Pavlović.  

Vijećnici su jednoglasno donesli i Odluku o pokretanju prodaje plinske mreže i plinskog razvoda. Ta je nekretnina procijenjena na 5,7 milijuna kuna, što će biti značajan iznos koji će se iskoristiti za projekte od važnosti za razvitak Općine.

Vijećnici su također prihvatili i financijska izvješća proračunskih korisnika općine – Dječjeg vrtića i Knjižnice i čitaonice, te su donijeli Izmjene i dopune Statuta općine, Odluku o raspoređivanju financijskih sredstava za rad političkih stranaka, Odluku o prodaji nekretnina u općinskom vlasništvu, Odluku o visini stanarine u općinskim nekretninama te Odluku o prihvaćanju najpovoljnijih ponuda za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Ovom važnom odlukom oko 440 hektara zemljišta dobilo je svoje dugoročne zakupnike na rok od 25 godina čime je postignut cilj da se što veća poljoprivredna površina na području Općine obrađuje. S obzirom da za neke parcele nije bilo zainteresiranih, a za neke je još potrebno poduzeti određene radnje poput izmjera, kroz nekoliko mjeseci može se očekivati još jedan natječaj ovog tipa.

U tijeku aktualnog sata načelnik je prisutne vijećnike upoznao sa situacijom vezanom uz potres napomenuvši kako je najveća oštećenja pretrpjela župna crkva za koju se čeka detaljan pregled. Što se tiče pitanja, postavili su ih vijećnici Stevo Kovač, Dubravko Petir i Tomislav Bišćan, a odnosili su se na komunalne probleme uz županijske prometnice, za koje je načelnik zaključio kako se nada da će se riješiti u što skorijem roku. Naime, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije uz pomoć Općine ove će godine obnoviti prometnicu u Vidrenjaku u dužini 2 km, za što je potpisan Ugovor te je u tijeku javna nabava, a za ostale probleme, ukoliko ih ne riješi Županijska uprava za ceste, u čijoj su nadležnosti, riješiti će ih komunalno poduzeće Općine.