Skrb za psihički bolesne starije osobe

U izdvojenoj jedinici Neuropsihijatrijske bolnice „dr. Ivan Barbot“ Popovača u Ravniku, na lokaciji koja je uređena za potrebe Dnevne bolnice za oboljele od demencije od 29.prosinca nalaze se psihički bolesne starije osobe iz petrinjskog doma.

Kako ističe ravnateljica doma Jadranka Bertović, Neuropsihijatrijska bolnica na čijem je čelu ravnateljica prim. Marina Kovač pružila im je utočište u najtežim trenucima, te se ovdje sada nalazi 15 korisnika, dok su ostali, njih 61, smješteni u prostoru bolnice gdje se liječe. „Organiziramo se ovdje za posao, prevozimo iz Doma još opremu koja nam je neophodna za rad kako bi mogli obavljati sve naše redovne djelatnosti. Nama je ovdje jako lijepo, posebice kada govorimo o podrhtavanju tla koje se osjeća samo u slučaju kada je jačeg intenziteta. Svi su smireniji, a s obzirom da je zgrada nedavno obnovljena, bez problema može se obavljati naša djelatnost.“ – istaknula je Bertović zahvalivši na gostoprimstvu.

S obzirom da je korisnicima doma ovo poznata lokacija jer je riječ o pacijentima Neuropsihijatrijske bolnice, ravnateljica prim. Marina Kovač niti u jednom trenutku nije dvojila da je riječ o pravoj lokaciji za smještaj korisnika, ali i nastavak rada za osoblje doma. „Prostor je sa svim svojim sadržajima primjeren za obavljanje ove djelatnosti. Bolnica će naravno i nadalje biti logistika kada se govori o pripravljanju obroka, pranju veša te naravno za psihološki dio pomoći.“ – napomenula je prim. Kovač.  

Korisnike i zaposlenike Doma na privremenoj je lokaciji posjetio i zamjenik župana Roman Rosavec pohvalivši pritom dobru suradnju dviju županijskih ustanova. „Planski ulaganje u objekte, naročito u zdravstvenu skrb, pokazalo se dobro. Uistinu se nadam da će ravnateljici Bertović, ali i svim njezinim djelatnicima ovdje biti ugodno. S obzirom da se radi o prostoru koji je pomalo specifičan i više vezan za ono što i jesmo, ruralna županija, pa se u blizini nalaze i domaćinstva, nadam se da će to biti dobra sredina za privremeni rad i smještaj korisnika. Možda će se upravo zbog toga ovdje osjećati kao kod svoje kuće.“ – istaknuo je zamjenik župana.

Objekt ustanove Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji dobio je crvenu naljepnicu te mu prijeti i urušavanje stoga je teško predvidjeti kada će ponovno biti u funkciji za prihvat korisnika.