Pri završetku energetska obnova 5 zgrada NPB “dr. Ivan Barbot”

Pri završetku je projekt energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača. Tijek izvedbe radova vrijednih 8,5 milijuna kuna popratio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec istaknuvši zadovoljstvo jer su objekti kuhinje i VII. odjela završeni. „U kuhinji su završeni svi radovi koji su bili nužni kako bi energetski taj objekat bio što prihvatljiviji. Ukupna vrijednost investicije za tu zgradu je 2,6 milijuna kuna, od čega se oko 1,6 milijun kuna odnosi na bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, dok su ulaganja županije oko milijun kuna. Kada je riječ o VII. odjelu, ukupna vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna, a gotovo 600 tisuća kuna su sredstva Sisačko-moslavačke županije.“ – kazao je zamjenik župana dodavši kako je zadovoljan napretkom radova.

Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice, prim. Marina Kovač,  prilikom obilaska istaknula je da su ova ulaganja velik i značajan događaj jer se radi o najvećim kapitalnim ulaganjima od 1985. godine. Također, istaknula je kako će ovim projektima bolnica dobiti novo ruho, a ujedno će se povećati ugoda boravka pacijenata i djelatnika. „Cilj nam je bio iz energetskog razreda E doći u neki bolji razred jer to znači i smanjenje emisija štetnih plinova ali i potrošnje toplinske energije. Konkretno u zgradi kuhinje radi se o energetskoj uštedi od  gotovo 80% , što je značajno. Za bolnicu je to izuzetno važno posebice u ovoj situaciji kada zdravstvo ima određene financijske poteškoće. Mijenjali smo vanjsku stolariju, toplinsku vanjsku ovojnicu, rasvjetu, te smo rekonstruirali kotlovnicu, a na krov zgrade kuhinje ugradili solarne panele.“ – pojasnila je ravnateljica.

Projektom je obuhvaćena energetska obnova pet zgrada, a osim ovih završenih, to su VI. i IX. bolnički odjeli te zgrada laboratorija i prosekture. Kraj svih aktivnosti očekuje se  početkom proljeća.