Predsjednik Milanović obišao OB Sisak

Prilikom prošlotjednog boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović detaljnije se upoznao sa štetama i trenutačnom situacijom nakon razornih potresa, poručivši kako su štete velike te da sa sanacijom treba krenuti što prije.

Predsjednik je u petak do Siska došao vlakom, a ruta obilaska uključila je i posjet kontejnerskom naselju u Fistrovićevoj ulici. ”Znam da je lako reći onome tko je u nevolji da bude strpljiv. Naučili smo nešto iz ove situacije, pa i to da postoje različite vrste kontejnera, bez sanitarnog čvora i sa sanitarnim čvorom koji su, naravno, skuplji. Sad iz toga treba izvući pouke i vidjeti što će se ubuduće nabavljati i čuvati na robnim zalihama, za slučaj da se ovakva situacija ponovi. A po nekakvim sudbinskim i povijesnim ciklusima, uvijek se ponavlja” – rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik je obišao i sisačku bolnicu koja je u potresu pretrpjela znatne štete pa bi bolnički kompleks, nakon sanacija posljedica, mogao izgledati potpuno drugačije. Sa trenutnim stanjem upoznao ga je ravnatelj dr.Tomislav Dujmenović: „Mi trenutno imamo tri zgrade sa crvenom oznakom. To su zgrada uprave, zgrada interne i zgrada dermatologije. Nastojimo prikupiti čim prije dokumentaciju da bi u prvom redu mogli započeti obrtničke radove na zgradi kirurgije, ali i da bi čim prije mogli krenuti sa sanacijom i obnovom. Zahvalan sam predsjedniku na posjetu, te sam ga zamolio i za potporu vezanu uz samu sanaciju i obnovu, ali i uz razvitak bolnice, a to sam i dobio.“

Nakon obilaska bolnice predsjednik je komentirao situaciju. ”Ovo je ružno stradalo i treba biti pametan kada je u pitanju sanacija ili rušenje ovakvih objekata. U redu je da se pita konzervatore, ali da odluku ipak donese politika i oni koji su za to odgovorni. U protivnom, konzervator može biti predsjednik Vlade sljedećih 50 godina. Dakle, ovdje će vjerojatno biti rušenja. I to što prije – to bolje, da se bolnica može vratiti u svoju funkciju” – poručio je predsjednik Milanović.

Nakon Siska, predsjednik Milanović je posjetio obiteljski obrt „Sunce“ u Nebojanu, a potom se u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ susreo s predstavnicima Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Fotografije: predsjednik.hr