Započelo spašavanje arhivskog gradiva po Banovini

S pomoćnikom za kulturnu baštinu Davorom Trupkovićem i pročelnicom Konzervatorskog odjela za područje Sisačko-moslavačke županije Ivanom Miletić Čakširan  ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek krajem prošloga tjedna obišla je stradale povijesne gradske jezgre Petrinje i Siska te najteže uništena kulturna dobra.

Prilikom obilaska ministrica se susrela i s djelatnicima na terenu koji rade na evakuaciji arhivskog gradiva koje obuhvaća i izvorne zapise o gradnji povijesne cjeline Petrinje, a koji su nezamjenjiv izvor podataka neophodnih za obnovu gradske jezgre.

Govoreći o obnovi ministrica je istaknula kako se povijesna središta gradova mogu obnoviti na način da se sačuva njihova jedinstvenost i vizualni identitet, a pritom da se obnova vrši po najvišim standardima kako bi zgrade bile protupotresno i energetski obnovljene te primjerene današnjim standardima stanovanja i javne namjene.

Na kraju obilaska, ministrica je zahvalila svim pripadnicima HGSS-a i svim djelatnicima službi koji na terenu pomažu građanima stradalog područja.