Obilježavamo Europski dan zaštite osobnih podataka

Odlukom Vijeća Europe iz 2006. godine, 28. siječnja obilježava se kao  „Europski dan zaštite osobnih podataka“, s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti i načinima zaštite osobnih podataka.

Ostvarenje prava na zaštitu osobnih podataka nikada nije bilo od većeg značaja za naše građane, koji su trenutno suočeni s izazovima koje proizlaze iz pandemije COVID-19, pogotovo na internetu gdje se svakodnevno prikupljaju i objavljuju osobni podaci pojedinaca u razne svrhe, često nesavjesno i bez dovoljne kontrole.

S ciljem senzibilizacije građana, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba, izradilo je preventivno – edukativni video pod nazivom „Što se dogodilo supružnicima Zlati i Zlatku?“. U njemu se prikazuju problemi bračnog para Zlate i Zlatka uzrokovani zlouporabom osobnih podataka putem jednog od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka – prijevare u svrhu sklapanja lažnih ugovora (tzv. krađa identiteta) s teleoperaterom radi pribavljanja broja i mobilnog uređaja, a teret dugovanja pada na štetu osobe čiji su osobni podaci stečeni na protupravan način.

https://youtu.be/ZjDLZ2uZTcg

Stoga savjetujemo da s osobnim podacima postupate s osobitom pažnjom, odgovorno i savjesno te da iste ne ustupate nepoznatim osobama, a naročito ne putem interneta.

Donosimo nekoliko važnih savjeta kako se zaštititi od zlouporabe osobnih podataka:

  • osobne dokumente i osobne podatke ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi (npr. djelatnici plinare, HEP-a, dimnjačari, policijski službenici i sl.);
  • zatražite na uvid njihove službene iskaznice;
  • zatražite na uvid neki drugi dokument (osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu) kako bi usporedili podatke s podacima sa službenih iskaznica;
  • telefonskim pozivom kod nadležne službe provjerite jesu li te osobe njihovi zaposlenici;
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka Vam osoba od povjerenja rastumači dokument);
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju Vaše osobne podatke, navedene podatke učinite nečitljivima. 

Kako bi zaštitili građane Europske unije od zlouporabe osobnih podataka, u jeku sve veće digitalizacije i razvoja novih tehnologija koje prikupljaju osobne podatke korisnika raznih online platformi, aplikacija i sl., Vijeće Europe pripremilo je dokument pod nazivom „SMJERNICE ZA UMJETNU INTELIGENCIJU I ZAŠTITU PODATAKA“ u kojem građane, zakonodavce, proizvođače i pružatelje usluga savjetuju na koji način zaštititi svoje osobne podatke, u kojim slučajevima ih davati drugim osobama, kao i smjernice koje bi proizvođači i pružatelji usluga trebali slijediti kako bi osigurali da aplikacije umjetne inteligencije ne narušavaju ljudsko dostojanstvo i ljudska prava i temeljne slobode svakog pojedinca, posebno u pogledu prava na zaštitu podataka.

Zapamtite, nezaštićeni osobni podaci, u rukama počinitelja, mogu se upotrijebiti u počinjenju cijelog spektra različitih oblika kaznenih dijela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život.