Gradonačelnik Kutine s predstavnicima vatrogasaca i Civilne zaštite – o aktivnostima na potresom pogođenim područjima

Gradonačelnik Zlatko Babić održao je sastanak s predstavnicima vatrogasaca i civilne zaštite o prethodnim aktivnostima uzrokovanih potresom na području Banovine. Sastanku su nazočili zapovjednik JVP Kutina Mario Paluh, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Kutine Slavko Špičak te Miro Kolundžija u ime Damira Markuša, načelnika Stožera civilne zaštite grada Kutine.

Od 28. prosinca već su na terenu u Petrinji bili vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite Grada Kutine, nakon prvog potresa te su 29. prosinca pojačali svoje aktivnosti. Nakon prvotnih stručnih aktivnosti u području vatrogastva, vatrogasci su se više orijentirali na logističke aktivnosti. Na terenu su  najčešće timovi složeni od 4 do 8 članova, što od profesionalnih vatrogasaca, pripadnika DVD te volontera koji na razne načine djeluju na području pogođenom potresom. 

Sve skupa ispred vatrogasaca Kutine do 03. siječnja 2021. godine bilo je angažirano 37 vozila, 97 ljudi koji su radili što operativno vatrogasni posao, što humanitarni. Osim na području Petrinje, Kutinčani su bili prisutni i na području Majura, Velikog Krčeva, Bačuge, Mošćenice, Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice, Gline, Strašnika, Hrastovice i Majskih Poljana.

Dok su neki bili na poprištu događaja, u Kutini se skupilo pomoći preko 100 kombija u prvih par dana nakon potresa te je niz građana dalo svoj doprinos. Svi prisutni današnjem sastanku istaknuli su kako je izrazito bitno dobro koordinirati pomoć, paziti na provjerene informacije te širiti zajedništvo i solidarnost, a ne paniku i netrpeljivost. U nepredvidljivim situacijama izrazito je bitno znati tko organizira što, kada i kako te znati sve potrebne radnje te je iznimno važan doprinos i samih stručnjaka, ali i volontera.

Veći dio civilne zaštite Grada Kutine od prvih sati stacionirao se u selu Strašnik od kuda su kretali dalje u pomoć lokalnom stanovništvu. Stacionirali su se u spomenutom selu te od tuda krenuli u druge akcije, od prijevoza pomoći, skupljanja sredstava do pomoći pri obnovi objekata.

„Hvala svim članovima navedenih ustanova, JVP, DVD-ima, CZ GK, svim pripadnicima udruga i svim volonterima koji su se nesebično priključili u pomoć stradalima. Međutim, pri pomaganju drugima treba voditi brigu da se ne ugrozi vlastito zdravlje i život. Kroz idućih par tjedana znat će se točno što treba, koliko je kuća potrebno izgraditi te će veliki dio posla biti pred svima. Za sad je brzinom i spremnošću građana na pomaganje odrađen velik dio posla, pružena je humanitarna pomoć i izbjegnuta je veća katastrofa“ rekao je gradonačelnik Babić zahvalivši svima na pomaganju drugima. (izvor:www.kutina.hr)