Formirana mobilna ekipa za psihološko-duhovnu pomoć

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove formirala je mobilnu ekipu za psihološko-duhovnu pomoć osobama koje su žrtve razornih potresa u Sisačko-Moslavačkoj županiji.

Sjedište mobilne ekipe je u Maloj Gorici kod Petrinje u dvorištu Langova doma koji vodi Zaklada biskup Josip Lang, odakle će svećenici i psiholozi obilaziti stradala područja i razgovarati s preplašenim osobama nudeći im ljudsku i prijateljsku solidarnost, spremnost da poslušaju njihove muke i doživljene strahove, u čemu se najvećim dijelom i sastoji psihološka pomoć. Podijeljena patnja i potisnuti strahovi kad se podijele s osobom koja te sluša s empatijom, najbolja je psihoterapija prestrašenim osobama.

Uz spomenutu ljudsku i psihološku pomoć, mobilna ekipa svećenika nudi duhovnu pomoć žrtvama razornog potresa na Baniji.

Duhovna pomoć se sastoji u tome da se pomogne prestrašenim osobama da shvate i povjeruju kako u ovoj teškoj nevolji nisu ostavljeni od Boga i Crkve. U Bibliji se 365  puta spominju Božje i Isusove riječi: „Ne bojte se. Ja sam s vama!“ Bog ima moć našu nevolju okrenuti na naše dobro onima koji ga ljube. Svećenici će biti spremni da uz duhovnu utjehu ponude ljudima najbolje i najjače duhovno sredstvo milosti, a to su sveti sakramenti, prije svega ispovijed, sv. pričest i bolesničko pomazanje.

Voditelj mobilne ekipe za psihološko-duhovnu pomoć je p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog.

Sisački biskup mons. Vlado Košić je podržao ovu mobilnu ekipu i dao svoj blagoslov.