Sastanak Vlade i župana: Borba protiv Covida-19, novi paket mjera za pomoć gospodarstvu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je video sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina. Razgovarali su o zajedničkim naporima u borbi protiv Covida 19, novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu vrijednom 2,1 milijardi kuna, funkcioniranju škola te uvođenju prekršajnih sankcija za one koji krše epidemiološke mjere.

Premijer je podsjetio da je Vlada prošloga tjedna predstavila novi paket epidemioloških mjera, koje su na snagu stupile u subotu, 28. studenoga, a u ponedjeljak su, rekao je, na sjednici Vlade doneseni zaključci koji se tiču potpore hrvatskom gospodarstvu.

Pojasnio je da je riječ o nastavku mjera naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u iznosu od četiri tisuće kuna, pripremljen je novi paket covid-kredita putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi onima kojima je poslovna aktivnost obustavljena zbog novih epidemioloških mjera. “Taj dio se otprilike procjenjuje na 250 milijuna kuna, a težina cijeloga paketa iznosi 2,1 milijardu kuna”, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk kazao je kako očekuje da će u naredna tri tjedna nove mjere usmjerene na suzbijanje širenja Covida polučiti uspjeh i djelomično rasteretiti zdravstveni sustav. Iznio je i probleme koje župani imaju na terenu, a koje je potrebno razriješiti.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je uvjerenje da će sve te teme na jednom od idućih sastanaka formalno staviti na dnevni red.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je organizirano 19 Covid ambulanta u 17 županija. Unatrag desetak dana, kada je riječ o materijalno-tehničkoj opremi i ljudskim kadrovima, u različite zdravstvene ustanove raspodijeljeno je 25 respiratora, 35 high-flow ventilatora, od čega je jedan jučer upućen u Sisak.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ne znače nikakvu represiju, već proširuju krug osoba koje će moći primjenjivati mjere nadzora, među kojima je sada i policija.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako je izgledna brza registracija prvog cjepiva protiv koronavirusa, te da će Hrvatska moći cijepiti čitavu svoju populaciju. No, s obzirom da cjepivo u Hrvatsku neće stići odjednom već će biti dopremano u tranšama, Capak kaže da su napravili prioritete. Prve su na redu najugroženije i najizloženije skupine – zdravstveni djelatnici te korisnici i djelatnici domova za starije osobe.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs iznio je nove informacije o stanju u školama po županijama, ocijenivši da bi zatvaranje škola za društvo bila najskuplja mjera. Iznio je najnovije podatke, prema kojima po modelu nastave A (u školi) radi 783 škola, odnosno 57,57 posto. Po mješovitom modelu B rade 72 škole, odnosno 5,3 posto, dok po modelu C (online) radi 116 škola, odnosno 8,53 posto.

Izvor: Vlada/Hina