Plavac mali u Moslavini

Plavac mali autohtona je hrvatska sorta, a u  Moslavinu je došla prijateljstvaom obitelji Miklaužić i Tomić.  Već 8 godina na području Popovače proizvodi se ovo spektakularno vino od grožđa iz jednog od najstarijih hvarskih vinograda u Pitvama. Zahvaljujući velikom zanimanju, ovogodišnje je izuzetno dobre kvalitete.

Mladom i perspektivnom vinaru Lovri Miklaužiću iskustva i znanja ne nedostaje, stoga je  pokrenuo jednu novu priču, a rezultat je i više nego zadovoljavajući, te je ovo vino postalo prepoznatljivo i traženo. „Bavimo se nekom mekšom stilistikom, dakle, ne radimo to vino da bude tipični teški plavac, nego da nam bude pitko i ljupko.“ – istaknuo je Miklaužić.

Dominantna sorta poput plavca malog koja je od davnina nadvaladala  i filokseru, ali i brojne bolesti novijeg doba,  zbog svoje izuzetno dobre izdržljivosti, gotovo da se ni ne mora prskati, što uvelike olakšava i sam uzgoj, stoga je i jedna od najzastupljenijih u Dalmaciji. No, na tržištu ga nema dovoljno.

„Naš najveći interes je taj da smo mi htjeli upoznati sortu i vidjeti što je ona to zapravo. U početku smo miješali položaje, one stare položaje u kamenu, tzv.iz poja, te one na nešto boljim pozicijama. Zatim smo krenuli s odvajanjem, te smo došli do manje kvalitete vina, odnosno, imali smo one blaže i nešto teže varijante. Na kraju uglavnom sve kupažiramo kako bi dobili optimalnu kvalitetu.“ – pojasnio je Miklaužić. 

Kada vino dolazi s dobrih položaja, tada njegove čuvene snažne karakteristike dolaze do izražaja. Obično obiluje taninima, ponekad i vrlo trpkim, alkohol je vrlo visok, od 13% do 16%, najčešće je blago slatkast, te vrlo bogatog i punog tijela. Miris plavca malog lako je prepoznatljiv, a arome postaju puno bogatije ako  vino dozrijeva u barrique bačvama, jer se pomalo grubi tanini zaokruže i omekšaju, struktura postane čvršća, a vino dugovječnije. „Ja sam se uvjerio na svojoj koži da ga je super spariti s ribom na gradelama. To je kontra svake logike, bilo kakvih sommelierskih razmišljanja, sparivanja hrane i vina. Uglavnom, kombinirati ga se može sa crvenim mesom, ali sve to ovisi o stilistici vina.“ – pojasnio je vinar.

Ovo vino spada u skuplji, tj.luksuzniji razred stoga interes nije velik, te prosječno proizvedenih 300-800 litara u ovoj vinariji, dovoljno je za potrebe kupaca. „Ovo je samo nadopuna asortimana koja se nama sviđa. U Kaliforniji sam četiri mjeseca radio sa takvim sirovinama i htio sam nastaviti s tom praksom. Jednoga dana ukoliko se poveća prodaja, zašto to ne iskoristiti.“ – poručuje Miklaužić.

S obzirom na nove oblike prodaje, vinari su stekli i nove kupce te se nadaju tome i u budućnosti. Ovoj vinariji  zasigurno se predviđa pozitivna.  Naime, ova vinska obitelj planira izgradnju novog podruma, zemljište je već kupljeno, a izgradnja kreće na proljeće.