Nepoštivanje propisanih mjera od strane epidemiologa, odnosno širenje i prenošenje zarazne bolesti je kazneno djelo

U vrijeme epidemije COVID 19 građani su dužni poštivati propisane mjere od strane epidemiologa. Događa se da je građanima izdana uputnica za testiranje na COVID i vrijeme izolacije no oni svjesno napuštaju adresu stanovanja prilikom čega dovode u opasnost zdravlje drugih ljudi. Stoga podsjećamo da su se građani dužni pridržavati propisanih mjera od strane epidemiologa, što policija provjerava i ukoliko dođe do kršenja istih poduzima kriminalističko istraživanje.
 Jedan od ovakvih primjera zabilježen je u Policijskoj postaji Dvor gdje je dovršeno su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti.
  Naime, njega se sumnjiči da je unatoč tome što mu je u utorak, 24. studenoga izdana uputnica za testiranje na SARS CoV-2, 24. i 25. studenoga svjesno napuštao adresu stanovanja prilikom čega je došlo do opasnosti širenja i prenošenja zarazne bolesti među ljudima, obzirom da mu je 26. studenoga stigao pozitivan nalaz na COVID-19.
  Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti, policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće.