Moslavina oživljena

„Moslavina oživljena“ nova knjiga Đure Vidmarovića predstavljena je javnosti na prijemu autora knjige kod gradonačelnika Kutine. Knjiga je izdana je u nakladi Ogranka Matice Hrvatska Kutina. Predsjednik ogranka i urednik knjige Dragutin Pasarić istaknuo je kako je knjiga izlazi uz 30 obljetnicu neprekinutog rada Matice Hrvatske u Kutini od obnoviteljske skupštine 10. studenog 1990. godine. „Knjiga obilježava i 40 godina rada Đure Vidmarovića koji je aktivni član kutinskog ogranka. Vrijedan je doprinos Đure Vidmarovića kulturnom i društvenom životu Kutine i Moslavine te je njegovim radom očuvan identitet ovog kraja. Đuro Vidmarović i Božica Brkan autori su knjige „Moja Moslavina“ koju je izdao i u Kutini 1991. g. promovirao Kutinski ogranak Matice Hrvatske. I ova nova knjiga Đure Vidmarovića prilog je očuvanju zavičajnog identiteta Moslavine.“, naglasio je Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka MH Kutina i urednik knjige.

Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka MH Kutina i urednik knjige

Knjiga Đure Vidmarovića „Moslavina oživljena“ na 354 stranica u 8 poglavlja objedinjuje teme iz povijesti, kulture i općenito bogatog nasljeđa Moslavine te pokušava objediniti i dati identitet Moslavini koja je kao zemljopisna jedinica administrativno podijeljena u tri dijela. „Kad smo pokušali 1993. g. osnovati županiju Moslavina nismo uspjeli, jer nije bilo potrebnog jedinstva. Nažalost nije prošla ideja ni o Moslavini kao podžupaniji. Zavičajni identitet ipak je opstao.“, rekao je Đuro Vidmarović.

Đuro Vidmarović, autor knjige Moslavina oživljena

Ova knjiga prilog je oživljavanju identiteta Moslavine i poticaj generacijama koje dolaze da nastave istraživati Moslavinu u svim područjima i tako očuvati kulturni identitet Moslavine, rekao je Đuro Vidmarović.

Đurov Vidmarović, autor knjige Moslavina oživljena

Ogranak Matice Hrvatske i Đuro Vidmarović u proteklim su desetljećima dali neizmjerno mnogo Kutini i Moslavini. Zahvalni smo na tome i što su očuvali identitet Moslavine, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Autor knjige „Moslavina oživljena“ Đuro Vidmarović i Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Kutina posjetili su i Knjižnicu i čitaonicu Kutine kojoj su darovali knjigu, koja je tako sada dostupna i široj publici.