Moslavačka gora – inicijativa za geopark

Turistička zajednica Grada Kutine radi na projektu Moslavačka gora – inicijativa za geopark. Proučavanjem značajki Moslavačke gore i uključivanjem predstavnika struke, došlo se do saznanja da Moslavačka gora ima veliki potencijal za ostvarivanje prestižnog statusa geoparka pri UNESCO mreži svjetskih geoparkova. Iz TZ Grada Kutine ističu kako  se radi o širokoj turističkoj priči koja ima potencijala za realizaciju, ali je potrebno zadovoljiti niz uvjeta uz pripremu opsežne i zahtjevne dokumentacije. U projekt je potrebno uključiti struku, ali i brojne druge dionike cijelog područja regije Moslavina.

Status geopark podrazumijeva brendiranje prostora, što nije zakonodavna kategorija, te ne uključuje restrikcije prostora ili ljudi. Geopark je prostor sa iznimnom geološkom baštinom europskog ili svjetskog značaja, ali isto tako strategijom i planom održivog razvoja područja.
TZ Grada Kutine upoznala je ove godine javnost s brojnim projektima koji se pripremaju s ciljem turističkog razvoja Moslavačke gore – s kutinske strane: poput Poučne staze Crkveni jarak, vidikovca Vis i drugih, usmjerenih na stvaranje turističke infrastrukture i sadržaja. Kako je rekla direktorica TZ Grada Kutine Ivana Grdić, na tome se intenzivno radi. „Konačni cilj projektnih aktivnosti je stavljanje Moslavačke gore u turističku funkciju, zaštita okoliša, razvoj specifičnih oblika turizma, revitalizacija povijesno-kulturne baštine, obnova postojeće infrastrukture, uspostavljanje posjetiteljskog centra, te promocija i prepoznatljivost područja regije Moslavina, što može utjecati na ukupni društveni i gospodarski boljitak lokalne zajednice.“zaključila je Ivana Grdić.

Moslavačka gora – inicijativa za geopark projekt je o kojemu ćemo slušati u budućnosti, a koraci koje poduzima kutinska Turistička zajednica uz potporu Grada Kutine idu u smjeru jačanja turističkih potencijala, kako šireg područja Moslavine, tako i samog Grada Kutine.