Premijera kazališne predstave Povijesne misterije – u Noći kazališta

POU Kutina i ove godine u Noći kazališta organiziralo je predstavu u vlastitoj produkciji koju su kreirali mladi kutinski talenti. Pogledali su je uglavnom mladi ljudi, srednjoškolci, te njihovi profesori koji su učenicima došli dati podršku u njihovom kreativnom radu.


 „Povijesne Misterije“ su predstava koja na maštovit način gledatelje provodi kroz poznate povijesne situacije počevši od kamenog doba, preko Rimskog carstva, svjetskih ratova, do današnjice.

Priča počinje s učenikom koji na satu povijesti zaspe te sanja povijest na svoj način. Njegovi snovi vode gledatelje kroz razdoblje od pračovjeka pa do vanzemaljskog posjeta.

Zajedničko svim scenama koje potpisuje scenarist Bruno Pavličić je povezivanje istinitih povijesnih činjenica s ironijom i humorom kojim progovara današnja mladež. Sve je popraćeno kostimima povijesnih razdoblja, glazbom, pjesmom i plesom.

Povijesne misterije očima današnjeg srednjoškolca dovedene su do apsurda, te su dobro nasmijale sve posjetitelje. Pozitivna atmosfera kojom zrače ovi mladi ljudi daje optimizma da nije sve tako crno i da je mladost jača od svih problema kojima smo danas opterećeni.

Glumci predstave Bruno Pavličić, Dora Brozović, Filip Grabovac, Tomo Karaula, Dea Hladek i Helena Uroić zaslužuju sve pohvale za svoj trud koji stoji iza svakog ovakvog projekta, a u svemu su im pomogli i djelatnici POU Kutina zaduženi za tehničku pripremu i izvedbu.

Jasminka Molnar na kraju predstave ekipu je nagradila slatkim poklonima za uloženi trud, te rekla par riječi o Noći kazališta kojoj se uz brojna hrvatska kazališta pridružilo i kutinsko Pučko otvoreno učilište.

Kao i ranije predstave realizirane u produkciji POU i ova ima sve potencijale da postane hitom i u drugim gradovima.