Kutenec sa Crkvenoga brega

U Kutinskoj Slatini je uz 90. obljetnicu rođenja mons. Vladimira Stankovića, znamenite osobe grada Kutine održana tribina njemu u spomen. Tako je obilježena i 20. obljetnice blagoslova temelja župne crkve bl. Alojzija Stepinca, koje je blagoslovio mons. V. Stanković.
U ime organizatora Ogranka MH u Kutini predsjednik Dragutin Pasarić je naglasio : “Osim vjerskim djelovanjem, Vladimir Stanković je predavanjima, potporom istraživanju zavičajne povijesti, donacijama za spomen – obilježja, četvrt stoljeća Ogranku bio najvjerniji suradnik u podizanju kutinskog kulturnog života”. Zapaženije teme bile su o hrvatskom iseljeništvu. To je i prirodno, jer je Stanković tri desetljeća bio ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. U cijelosti Ogranku je darivao za podizanje spomen – poprsja Ivanu Bonifaciju Pavletiću. Za Kutinu suradnički je ostvaren veliki međunarodni projekt izložbe božićnih jaslica iz talijanskoga grada Saronna. Godine 2008. mons. Stanković primio je Nagradu za životno djelo Grada Kutine.
Slikovito, životopis Vladimira Stankovića, naslovljen „Božić od Kutine do Sydneyja“, predstavila je Biserka Šmit Sabolić.
Marija Troha interpretirala je stihove na moslavačkoj kajkavštini, kojoj je bio neobično odan. O zavičajnom djelovanju, koje su odgovorno pratile ugovorene i izvršene obveze, govorila je Bernarda Grdić. Podsjetila je na memoarsku bilješku iz mladosti: „Ja moram podići ugled svojoj Kutini“. Vlastita zapovijed je izvršena. Stankovićevu ulogu u izgradnji crkve bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini, za koju je blagoslovio i temeljni kamen, naglasio je Zlatko Grdić, predsjednik Povjerenstva za izgradnju crkve. Nije bila samo riječ o materijalnoj strani suradnje, brinulo se i za duhovno ozračje. Gost blagoslova u Kutinskoj Slatini, inicijativom mons. Stankovića, bio je Stjepan Lacković, tajnik zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca u najtežim danima Drugoga svjetskoga rata.
Pater Mariano Passerini iz Družbe Sinova Bezgrješnog Začeća govorio je o darovanoj kući monsinjora, prisjetivši se i aktivnih suradničkih dana iz kojih se moglo samo naprijed. Domaćin tribine, župnik pater Andrzej Wosko, opisao je monsinjorov doprinos gradnji, ali i uređenju crkve vitrajima. I sam je svjedočio o pomoći koju je mons. Stanković u teškim uvjetima pružio župi kojom je ranije upravljao.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pozdravio je programski čin Ogranka MH. Vrijedno je ne zaboraviti one koji su promotori imena Kutine. Stoga je u okolnostima ovogodišnje proslave Dana Grada Kutine ovaj „susret“ sa Stankovićem poseban, zaključio je Babić. (DP)