Građani potpisali peticiju protiv sječe šume iznad kutinskog Doma zdravlja

Iznad kutinskog Doma zdravlja, sukladno obavijesti danoj građanima, kutinska Šumarija bi trebala početi redovne radove sječe drveća u gospodarskoj jedinici Kutinske prigorske šume – odsjek 38 e, što je naišlo na nezadovoljstvo građana susjednih ulica, ali i šire, te je pokrenuta peticija protiv sječe šume.  

Ova se šuma nalazi između Ulice Ante Starčevića i Ul. Matije Gupca, u neposrednoj blizini kuća i predstavlja zelenu oazu toga dijela grada te su građani, nezadovoljni odlukom Šumarije, počeli s prikupljanjem peticije za obustavu navedenih radova sječe.


 Iako u obavijesti Šumarije stoji da se radovi izvode sukladno pravilima šumarske struke, te na temelju propisa gospodarske osnove i odobrenja šumarske inspekcije, građani se s tim ne slažu i žele spriječiti rušenje ove šume koja predstavlja osobit problem stanovnicima Ulice Ante Starčevića. Naime njihove se kuće nalaze tik uz šumu, te postoji bojazan od mogućih klizišta zbog sječe drveća. Kako stoji u peticiji, navedene katastarske čestice prema GUP-u Grada Kutine spadaju u „Zaštitne zelene površine krajobrazna područja“, a prema prostornom planu Grada Kutine u „Osobito vrijedan predjel prirodni krajobraz“.


  Nakon ranijih sječa u ovom zaštićenom pojasu šuma je već značajno prorijeđena uz obrazloženje Hrvatskih šuma da će se osigurati pošumljavanje, no sada je, kako stoji u peticiji, izdan novi nalog s namjerom sječe svih stabala, a da pri tome nije ispitano tlo i utjecaj takve sječe na prirodni okoliš.

 U peticiji upozoravaju da će se sječom promijeniti krajobraz, uništiti prirodna staništa životinja, ali i oslabiti stabilnost tla, povećati bujične vode i odroni, te pojaviti klizišta, čime bi građani mogli biti direktno ugroženi. Peticijom, zaključno, građani traže zabranu sječe, izradu studija na okoliš i strukturna ispitivanja zemljišta te moguću podložnost nastanku klizišta, te spremaju dopis nadležnim institucijama.
 

Voditelj inicijative građana Mario Štefančić ističe kako za ovu inicijativu postoji podrška značajnog broja kutinskih gradskih vijećnika uključujući i predsjednika Gradskog vijeća Davora Kljakića, potpredsjednika Ivice Glibe, te zamjenika gradonačelnika Damira Markuša. Građani će zatražiti pomoć gradonačelnika Zlatka Babića na predstojećem sastanku kako bi se iznašlo rješenje i sječa ove šume zaustavila. (gp)