Predstavljen projekt – Digitalizacija Moslavačkog lista

U kutinskoj Knjižnici i čitaonici sinoć je predstavljen projekt digitalizacije Moslavačkog lista. Predstavila ga je ravnateljica Knjižnice Suzana Pomper, rekavši kako je ovaj projekt važan za sve one koji istražuju povijest Kutine s obzirom da novine tijekom dugog niza godina pokrivaju sve sfere života u Gradu Kutini.

Projekt je realiziran u suradnji s koprivničkom tvrtkom Arhiv pro koja se bavi digitalizacijom, a doprinijet će programu „Hrvatska kulturna baština“ jer će time biti dostupna građa koja sadrži podatke o području Moslavine koji ne postoje u nekim drugim izvorima.


Kroz ovaj projekt realizirano je 11 brojeva Moslavačkog lista iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća te građani sada mogu pretraživati navedenu građu digitalno.

   Direktor Moslavačkog lista Ivan Gračaković pozdravio je ovakav projekt kojim na neki način Moslavački list živi s građanima. „Moslavački list kao tvrtka posjeduje uveze svih brojeva i vrlo često studenti u svojim istraživanjima, za svoje diplomske radove, ali i povjesničari i publicisti, sve do običnih građana, dolaze u Moslavački list potražiti neke podatke iz starijih vremena, a sad će to moći i digitalno“, rekao je Gračaković.

Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić, podržao je ovaj projekt Knjižnice i čitaonice predloživši da bi bilo dobro iznaći modus kako bi se digitalizacija Moslavačkog lista nastavila i digitalizirali postepeno i ostali brojevi.
  

Prilikom prezentacije ovog projekta kutinska etnologinja Slavica Moslavac darovala je Knjižnici svoju novu knjigu “Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju” koja je trebala biti predstavljena krajem mjeseca no zbog pandemije je odgođena za neko drugo vrijeme. Knjiga obuhvaća veliko područje etnološke građe čijem je istraživanju autorica posvetila najveći dio svoga radnog vijeka.
 


O MOSLAVAČKOM LISTU
Preteča „Moslavačkog lista“ je „Moslavački glasnik“ koji je tiskan 1907. godine, a digitalizirala ga je Nacionalna i sveučilišna knjižnica koja posjeduje i tiskane primjerke. Prvi broj Moslavačkog lista izašao je 1953. godine, a od 1967. godine izlazi neprekidno. Moslavački list obuhvaća i tadašnje općine Popovaču, Garešnicu i Veliku Ludinu, a ne samo Grad Kutinu, dakle jedan dio Moslavine. Pokriva teme gospodarstva, kulture, sporta i svakodnevnih vijesti iz pokrivenih područja.