Prijedlog preporuka za blagdan Svih svetih

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dostavio je Prijedlog preporuka za sigurno održavanje blagdana Svih svetih na grobljima gradova i općina za vrijeme epidemije COVID-19 bolesti od 31. listopada do 02. studenog 2020. godine.

Preporuča se pridržavanje općih higijenskih mjera:

  1. Na ulazima u sve uredovne prostorije groblja:

a. rasporediti redare sa bezkontaktnim toplomjerima koji će posjetiteljima mjeriti temperaturu, a u slučaju detekcije osobe s povišenom temperaturom (iznad 37,2oC) ista će biti diskretno zamoljena da ne ulazi u prostore,

b. postaviti sredstva za dezinfekciju ruku.

2.U uredovne prostorije posjetitelju je potrebno omogućiti ulazak samo ukoliko nosi zaštitnu masku i izmjerena mu je tjelesna temperatura niža od 37,2 oC.

3. Sve uredovne prostorije groblja u danima 31. listopada i 01. studeni 2020.(koje budu na usluzi građanima i posjetiteljima) potrebno je dezinficirati u 10,00 sati i 14,00 sati. Prilikom dezinfekcije prostori bi trebali biti izvan funkcije 30 min.

4. U svim zatvorenim prostorima groblja obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski sukladno Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenjamaski za lice ili medicinskih maski Stožera civilne zaštite RH od 12.10.2020.

5. Osigurati dostupnost tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima koji su otvoreni za građane i postaviti na ulaze sredstva za dezinfekciju ruku.

6. Obveza nošenja maski za lice na otvorenom je za sve posjetitelje svih lokacija groblja.

7. Obavezno je održavanje socijalne distance na otvorenom od 1,5m za sve posjetitelje svih lokacija groblja osim članova iste obitelji / skupine, ali ne veće od 3-4 posjetitelja.

8. Na svim ulazima na gradskim / većim grobljima postaviti redare groblja koji će biti zaduženi za provođenje protu-epidemijskih mjera i komunikaciju sagrađanima / posjetiteljima te sprečavanje nastanka gužvi na ulazima.

9. Održavanje svete mise je potrebno dogovoriti sa svećenicima tako da se mise održavaju na posebno određenim mjestima na otvorenom i uz održavanje sigurnosne distance.

10. Mjesta za prodaju prigodnih aranžmana, svijeća i ostaloga je potrebno propisno označiti i protu epidemiološki osigurati (razmak između mjesta za prodaju, oznake za socijalnu distancu u redu čekanja…), a prodavači u istima su se dužni pridržavati svih protuepidemioloških mjera za trgovinu.

11. Nužno je osigurati dovoljan vremenski razmak i frekvenciju između autobusa javnog prijevoza koja dovoze i odvoze posjetitelje sa i na groblja kako se ne bi stvarale gužve na ulazno izlaznim stanicama.